KARS'ın Selim ilcesi Dolbentli koyunde bulunan Balıklı Gol'deki sırtı yaralı balıklar, ziyaretcilerin ilgisini cekiyor. Ureyemedikleri icin sayıları artmayan balıklarla ilgili anlatılan hikayelerde, Kıbrıs cıkarması sırasında ortadan kayboldukları ve savaş sona erdiğinde tekrar gorulmeye başlandığı belirtilirken, avlanmasının da gunah olduğuna inanılıyor.
Dolbentli koyundeki golde, vucutlarının ceşitli yerinde yaralar olan balıklar, vatandaşlardan yoğun ilgi goruyor. Ureyemedikleri icin sayılarının artmadığı, balıkların başka sularda yaşayamadıkları belirtilen balıklarla ilgili ilginc hikayeler anlatılıyor. Kıbrıs cıkarması sırasında topluca kayboldukları belirtilen balıkların, savaştan sonra yeniden golde gorulmeye başlandığı ve sırtlarının da yaralı olduğunun fark edildiği ileri suruluyor. Onun icin de halk arasında buradaki balıkların avlanmasının gunah olduğuna inanılıyor.
ŞİFALI OLDUĞUNA İNANAN VATANDAŞLAR GOL SUYUNU İCİYORKoylulerin buyuk ozen gosterdiği balıklar gunluk ekmek ve buğday gibi yiyeceklerle besleniyor. Ziyarete gelenlerden bazıları suda elini yuzune yıkıyor, bazıları şifa olsun diye iciyor, bazıları da sudan goturerek evlerinde banyo yapıyor.
YILLARDIR SAYILARI DEĞİŞMİYORDolbentli Koyu Muhtarı Abdurrahman Recber, balıkların sayısının ne artıp ne de azaldığını soyledi. Muhtar Recber, "Buyuklerimiz anlatırlardı ve derlerdi ki 1974 yılında Kıbrıs Harbi'nde balıklar olduğu gibi hepsi kaybolmuş. Tekrar geri geldiklerinde hepsinin sırtında yara izleri varmış. Burası cok eskiden beri varmış. Balıkların sayısı ne artar ne de azalır. Kara balık diye bildiğimiz balıkların sayısı hep boyle hic değişmiyor ve bir yere de gitmiyorlar. Kaynak su burası, burada taşların diplerindeki yuvalarında bekliyorlar. Suyu da yazın cok soğuk kışın da cok sıcak olur. Kış aylarında burası buz tutmaz ve buhar cıkar. Koyumuze bu golu ve balıkları gormek icin cok gelip gidenler oluyor. Pandemiden dolayı şu anda fazla gelip giden yok ama burası ulke genelinde hatta yurt dışında bile iyi bilinir. Edirne, İstanbul, Hollanda ve Almanya'dan bile gelenler oluyor. Burada piknik yapıyorlar suda ellerini yuzlerini yıkıyorlar. Gerekirse suyunu bile evlerine goturuyorlar. Bu kaynak su da bir azalma bile olmuyor surekli su oranı aynı duruyor" dedi.Gole surekli buğday ve ekmek bırakan Metin Bozkurt da golun etrafının eskiden cayır cimen olduğunu, golun zarar gormesinin ardından koyluler tarafından cevresinin duvarla orulup koruma altına alındığını soyledi. Uzun yıllardır bu gole buyuk onem verdiklerini kaydeden Bozkurt, "Bircok rahatsızlıklara bu suyun iyi geldiği biliniyor. Bu suyla yıkanıp, icenlerin bazı hastalıklarından ve rahatsızlıklarından kurtulduklarını duyduk. Ben bile buranın suyuyla yıkandım ve rahatladım. Dizlerim ağrıyordu bu sudan kullandım ve ağrılarımdan kurtardım. Buraya belirli zamanlarda gelip balıkların aclığını gidermesi icin buğday ve ekmek bırakmıyoruz. Cunku buğday bereket demektir" diye konuştu.

Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Bedir ALTUNOK