Ankara'nın Beypazarı ilcesinde yetişen uzumler, işlenerek cevizli sucuk haline getiriliyor.
Beypazarı İlce Gıda Tarım ve Hayvancılık Muduru Esin Korkmaz, cevizli sucuk uretiminin yapıldığı Macun Mahallesi'ni ziyaret etti.
Hamza Kılıc'ın evinin onunde bulunan imalathanede uretimi yerinde goren Korkmaz, ilcedeki 7 bin donum bağdan toplanan uzumlerin, cevizli sucuk yapıldığını soyledi.

-"Bu urunlerde kesinlikle glikoz kullanılmıyor"-
İlce genelinde ruhsatlı 17 cevizli sucuk imalathanesinin bulunduğuna değinen Korkmaz, "Toplanan uzumler kaynatılarak ve ozel işlemlerden gecirilerek, elde edilen şıra, pekmez sucuğu imalatında kullanılıyor. Pekmez sucuğunun ham maddesi buğday unu, uzum pekmezi ve ceviz olarak imal ediliyor. Bu urunlerde kesinlikle glikoz kullanılmıyor. Tamamen uzumun şırası, şerbetinden yapılıyor." ifadelerini kullandı.
-"Turkiye'nin bircok yerine gonderiyoruz"
Hamza Kılıc ise bir ata yadigarı olarak gordukleri bu geleneği, surdurmekte kararlı olduklarını belirtti.
Uretimin yaptıkları cevizli sucuğu, Turkiye'nin bircok yerine gonderdiklerini aktaran Kılıc, urunlerini ilceye gelen turistlere yonelik pazarda da satmaya başladıklarını kaydetti.
Yıllardır cevizli sucuk uretimi yaptıklarına işaret ederek, şoyle konuştu:
-"Dedem, babam ve ben kendimi bildim bileli yapıyoruz. Oncelikli olarak cevizler bir ipe diziliyor. Ardından pekmez ile buğday unu ocakta kaynatılarak, belirli bir kıvama getiriliyor. Bunun ardından ipe dizilen cevizler, bu kıvama batırılarak uzerine pekmezli urunun yapışması sağlanıyor. Bu durum 3 kez tekrar edilir. Ardından pekmez sucukları, burada da gorulduğu gibi kurumaya bırakılır. Belirli bir sure kurumasının ardından talebe gore, ic piyasaya gonderiyoruz. Besin değeri de oldukca yuksek ve doğal bir urun."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Yaşar Tonbak