EMRE ILIKAN/YILMAZ KAZANDIOĞLU - Van Bolge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 servisinde gorev yapan doktorlar, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınıyla mucadele surecinde yaşadıkları zorluklara rağmen hastalara nefes olmaya calışıyor.
Kovid-19 tanısı konulan hastaları iyileştirmek icin yoğun caba sarf eden doktorlar, gunlerce sevdiklerinden uzak kalmalarına rağmen fedakarca gorev yapmayı surduruyor.
Bu surecte salgına yakalanan, tedavi sureclerinin ardından gorevlerinin başına donen doktorlar, virusun yayılmasının onlenmesi ve insanların hayatını kaybetmesinin engellenmesi icin herkesin belirlenen kurallara uymasını istiyor.
Kovid-19'u yenen Van Bolge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhun Varlı, AA muhabirine yaptığı acıklamada, mayıs ayında rahatsızlandığını belirtti.
Yuksek ateş ve oksurukle başlayan rahatsızlığının 4. gununde şiddetli goğus ve eklem ağrısı başladığını dile getiren Varlı, "Rahatsızlığım artınca test yaptırdım. Kovid-19 testim pozitif cıktı. Ozellikle goğus ve eklem ağrısı şikayetim cok fazlaydı. İki hafta evimde tedavi olduktan sonra sağlığıma kavuştum. Bir ay sonra da immun plazma bağışında bulundum. İyileştikten sonra vakit kaybetmeden gorevime dondum." diye konuştu.
Hamile olan eşi, kendisi ve bebeğin sağlığı icin gorevinden ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Varlı, eve gittiğinde hicbir yere temas etmeden kendi hijyenini sağladığını, gorevleri dolayısıyla gunlerce sevdikleri ve ailelerinden uzak kalmanın cok zor olduğunu soyledi.
Elle dokunulan yerlerden virus kapma riskinin yuksek olduğunu kaydeden Varlı, bu nedenle kapı kolu, asansor ve lamba duğmeleri, musluk, cekmece gibi yerlere dirsekle temas edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:
"Yuzey temaslarında elimiz yerine dirseğimizi kullanırsak virus kapma durumunu engellemiş oluruz. Virus kapma ihtimalini ve bu yuzeylere virus bulaşını azaltmak icin ozellikle kafe, restoran ve iş yerlerinde bu kurallara dikkat etmeliyiz. Maske takmak virusun bulaşma imkanını buyuk oranda azaltıyor. Bu da salgının yayılmasını onlemede onemli bir etken oluyor."
İnsan sağlığı acısından kolay nefes alıp vermenin cok onemli olduğuna dikkati ceken Varlı, şunları kaydetti:
"Nefes almak cok kıymetli bir hale geliyor. Burada nefessiz kalan hastaları her gun goruyoruz. 'Hocam nefes alamıyorum, yardım et.' diyorlar. Kaybettiğimiz hastalar olunca cok uzuluyoruz. Hastalarımızı en iyi şekilde tedavi etmeye calışıyoruz. Kovid-19'a yakalanan hasta yakını olmak bile insandan cok şey goturuyor. Bu durumu yaşamamak icin maske mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Yakınları, Kovid-19 yakalanan hastaları surekli cep telefonuyla arıyorlar. Telefonla cok uzun sure konuşan hastalarımızın akciğerleri yoruluyor. Lutfen Kovid-19 hastalarıyla uzun sure telefonda konuşup onları yormayalım. Gecmiş olsun dileklerimizi iletmek icin mesaj gondermeyi tercih edelim."
Varlı, salgın suresince gorev yapan sağlık calışanlarının fedakarlığına destek vermek isteyenlerin maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
"Sağlık calışanlarımız, hastalarını iyileştirmek icin canları pahasına mucadele ediyor"
Hastane Başhekim Yardımcısı ve Kovid-19 Genel Koordinatoru Op. Dr. Mehmet Kadir Bartın ise hastanenin 1500 yatak kapasitesi, fiziki altyapısı ve sahip olduğu yuksek teknolojiyle bolge halkına hizmet verdiğini belirtti.
Sağlık calışanlarının salgınla mucadele surecinde uzun sure ailelerinden uzak kaldığını, insanların sağlığına kavuşması icin ozveriyle calıştığını anlatan Bartın, "Kovid-19'un ilimizde gorulmeye başlandığı andan itibaren hastanemiz pandemi hastanesine donuşturuldu. Kovid-19 vakaları icin ozel bir alan yaptık. Beş poliklinikte hastalarımızı tedavi ediyoruz. İlimizin yanı sıra cevre il ve ilcelere de hizmet veren bir hastaneyiz. Pandemi surecinde sağlık calışanları olarak gercekten cok travmatik zamanlar gecirdik. Sağlık calışanlarımıza her turlu desteği sağlamaya calışıyoruz. Viruse karşı koruyucu tedbirlerimizi en yuksek duzeyde tuttuk. Personelimize psikososyal destek hizmeti veriyoruz. Sağlık calışanlarımız, hastalarını iyileştirmek icin canları pahasını mucadele ediyor." şeklinde konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Ilıkan