Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, cevrim ici eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) salgın ortaya cıktığında daha rahat adım atmalarını sağladığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan acıklamaya gore, Turkiye'nin donem başkanlığını yuruttuğu Guneydoğu Avrupa İşbirliği Sureci (GDAU) kapsamında duzenlenen Eğitim Bakanları Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk başkanlığında cevrim ici olarak gercekleştirildi.
Bakan Selcuk, toplantıda Guneydoğu Avrupa ulkelerinden mevkidaşlarıyla Kovid-19 surecinde Turkiye'nin eğitim modelini paylaştı.

Turkiye'nin ev sahipliğinde duzenlenen "Yeni Normal Surecinde Eğitimin Yeni Normali" konulu toplantıya 13 ulkenin eğitim bakanı ve bakanlık temsilcileri katıldı. Toplantıda bakanlar, salgın surecinde eğitime ilişkin kendi ulkelerindeki deneyimleri paylaştı.
Toplantının acılış konuşmasında tum dunyanın benzersiz bir surecten gectiğinin altını cizen Bakan Selcuk, "Birlikte ve birbirimizden oğrenmek, bu donemde yapılan ve yapılması planlanan işleri paylaşmak sadece ulkelerimize değil, insanlığa ve geleceğimize yapabileceğimiz kıymetli bir katkıdır." dedi.
Selcuk, Turkiye'de salgından sonra eğitim alanında yapılanları paylaştı.
"2023 Eğitim Vizyonu'nda salgın oncesinde dijitalleşme hedefimizi ortaya koymuştuk"
Salgın sonrası donemde eğitimde, TRT EBA Televizyonu kanalları, Eğitim Bilişim Ağı İnternet Platformu, basılı eğitim materyalleri olmak uzere uc temel aracın kullanıldığını anlatan Bakan Selcuk, şoyle konuştu:
"Salgın oncesinde hazırlamış olduğumuz 2023 Eğitim Vizyonu'ndaki ongoruler cercevesinde uzaktan eğitim ve eğitimde dijitalleşme hedefini zaten ortaya koymuştuk. 2012'den beri mevcut olan cevrim ici eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) iceriğini ve altyapısını guclendirmiş, kullanıcı kapasitelerini artırmıştık. Bu platform, salgın ortaya cıktığında rahat adım atmamızı sağladı."
Hicbir oğrencinin geride kalmayacağı bir sistem kurma gayretiyle "eğitimde fırsat adaleti" ilkesi cercevesinde hareket ettiklerini belirten Selcuk, 10 gun icerisinde TRT EBA İlkokul, TRT EBA Ortaokul, TRT EBA Lise olmak uzere 3 televizyon kanalının kurulduğuna dikkati cekti.
Yayınlarda ozel eğitim oğrencileri, gocmen oğrenciler ve meslek lisesi oğrencileri icin de ayrı icerikler bulunduğunu hatırlatan Selcuk, dijital eğitim platformu EBA'ya ilişkin de veriler paylaştı.
"Dunyada en cok ziyaret edilen eğitim sitelerinin başında"
Mevkidaşlarıyla, EBA'nın bugun dunyada en cok ziyaret edilen eğitim sitelerinin başında geldiği bilgisini veren Selcuk, internet ve bilgisayar erişimi olmayan oğrenciler icin de Turkiye genelinde 13 bin 540 EBA destek noktası oluşturulduğunu anlattı. Selcuk "Bunlara da ulaşamayan az sayıdaki oğrencimizin yerleşim yerlerine EBA Mobil Destek araclarımızla giderek eğitime erişimlerini sağladık." dedi.
Bakan Selcuk, 500 bin adet tablet bilgisayarın da ihtiyac sahibi oğrencilere dağıtıldığını belirtti.
Hijyen standartları oluşturularak oğrencilerin buyuk kısmının yuz yuze eğitime başladığını vurgulayan Selcuk, "Aldığımız tedbirlerle yaptığımız hazırlıklar neticesinde salgın seyrinde okullardan kaynaklı bir artış gorulmedi." diye konuştu.
Yaşanan oğrenme kayıpları bugun giderilmezse gelecekte daha buyuk bir risk soz konusu olacağını ifade eden Selcuk, bu donemde cocukların akademik becerileri kadar sosyal ve duygusal becerilerinin de izlendiğini, bu becerilerini geliştirmeye yonelik calışmalar yapıldığını anlattı. Ziya Selcuk konuşmasını, "Eğitimle her şeyin ustesinden geleceğimize inancımız tamdır." sozleriyle tamamladı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ferdi Turkten