Evlere kesintisiz elektrik ulaştırmak icin 20-25 metrelik direklere tırmanıp yuksek akım tehlikesinde calışan 'enerji kahramanları', zorlu bir gorevi yerine getiriyor. Buyuk bir fedakarlıkla mesleklerini icra eden enerji kahramanları, evlerin ışıkları yandığında ise butun yorgunluklarını atıyor.
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Şirketi (YEDAŞ) arıza onarım personelleri zarar goren hatları onarmak icin gece-gunduz zor şartlar altında calışıyor. Onlara en cok, kotu hava şartlarında ihtiyac duyuluyor. Oluşan bir arızada ilk onlar devreye giriyor. İşini 'yuksek'lerde yapan kahramanlar yaz kış demeden buz yuku, tipi ve şiddetli ruzgar gibi hava şartlarına rağmen direklere tırmanarak ozveriyle calışıyor. Enerji dağıtım hatlarında ip cambazı edasıyla uzmanlıklarını konuşturan ekipler yukseklik ve akım tehlikesini tedbirlerle aşarak arızaya yerinde mudahale ediyor.

1.3 milyon direk ve 85 bin kilometre uzunluğunda enerji dağıtım hattıyla 5 ile hizmet goturen şirket de bu konuda personelini hic yalnız bırakmıyor. Gercekleştirilen eğitimlerle personel surekli destekleniyor. Teknik ve uygulamalı olarak yapılan değerlendirmelerle personelin bilgi ve beceri seviyesi canlı tutuluyor. Eksik yonleri giderilerek iş guvenliği ve işcilik hatalarının azaltılmasına oncelik veriliyor. Arıza giderim personelini kapsamlı ve moduler bir eğitimden geciren şirket, bu yonuyle tek olmasının yanı sıra diğer şirketlere de rol model olacak calışmalar gercekleştiriyor.
"BİR EVİN ELEKTRİKLERİ YANDIĞINDA BUTUN YORGUNLUĞUNUZU UNUTUYORSUNUZ"
Arıza personeli Şahin Kırbıyık, "10 yıldır enerji sektorundeyim. Mesleğimi severek yapıyorum. Direğe cıkmadan once direğin temelden dibinden sağlamlık kontrolunu yapıyoruz. Curuk kısımları varsa platform araclarla daha cok mudahale ediyoruz. Topraklamalarını yapıyoruz. Enerji kesildiğinden emin oluyoruz. Yuksek gerilimde ve alcak gerilimde dijital kontrol onlemlerimiz var. Onlarla kontrol edip topraklamayı yaptıktan sonra o şebekede o direkte arızayı gideriyoruz. Bizim calışma şartlarımız genellikle hava muhalefetlerine bağlı. Fırtınalı havalarda ozellikle kışın ruzgarlı ve yağmurlu havalarda daha cok hava şartlarının kotu olduğu zamanlarda direklerdeyiz. Normal şartlarda bu kadar arızamız olmasa bile yine de işimiz oluyor. Karlı, donlu, yağmurlu, ruzgarlı bu tur hava şartlarında daha cok oluyor. Birinci zorluk arazi şartları. Hava şartları ise daha cok yoruyor. Islanıyorsunuz, uşuyorsunuz, donuyorsunuz ama bir butona bastığınızda o şebeke enerjilendiğinde, her evin elektrikleri yandığında, o soğukluğu da her şeyi de unutuyorsunuz. Kucuk cocukların 'Bak YEDAŞ'tan arızacılar geldi elektriğimizi verdi yaşasın' sevinci, guluşu bile bizim butun yorgunluğumuzu atmamıza neden oluyor. Allah bağışlasın bir cocuğum eşim var. Onlar da bu hava şartlarında surekli mesajlar atıyorlar. Surekli soruyorlar. Hep şuphedeyiz. Elektrik gorunmeyen bir şey, o yuzden kestiğini bilsen de enerji olsa da olmasa da hep bir şuphe. Olume bir karış" dedi.
(Furkan Abrek Unal - Unsal Karka/İHA)
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / FURKAN ABREK UNAL