Denizli'de yaşayan işaret dili tercumanı Kudret Celebioğlu, Turkiye'de ilk kez tam betimlemesi hazırlanan Gencliğe Hitabeyi 10 Kasım'da ekranlardan paylaştı.
Denizli'de yayın Denizli Radyo Televizyonu'nda (DRT) hafta ici her gun sabah programı sunan işaret dili tercumanı Kudret Celebioğlu, 10 Kasım Ataturk'u Anma Gunu dolayısıyla programın sonunda izleyicilerine anlamlı bir surpriz yaptı. Aynı zamanda işitme engelli bir anne babanın cocuğu olan Celebioğlu, Ataturk'un Gencliğe Hitabesini işaret diline cevirerek hazırladığı sunumu işitme engelli vatandaşlar ve gencler icin paylaştı. 2 oğlu Arden ve Alp, eşi Şule ile kendi isminin baş harfinden esinlenerek "AŞK'la izindeyiz" temasıyla bu sunumu hazırlayan Celebioğlu, Gencliğe Hitabenin tam metnini hem işaret dili hem de sesli olarak betimleyen ilk kişi oldu. Celebioğlu'nun 10 Kasım'da işitme engellilerin Gencliğe Hitabeyi tam olarak anlamaları icin hazırladığı video buyuk beğeni topladı.
İşitme engelli bir ailenin cocuğu olarak 10 Kasım'a ozel bir şeyler yapma fikriyle yola cıktığını kaydeden Kudret Celebioğlu, "Denizli Radyo Televizyonu'nda Ajanda Programında her sabah ekran karşısında oluyorum. 10 Kasım'da işitme engelliler icine mesaj vermek istedim. Cunku aralarında genclerimizde var ve malum Ata'mızın Gencliğe Hitabesinde işitme engelli genclere de bir hitabe soz konusu. Bu hitabeyi tam anlamıyla anlayabilmeleri icin hem işaret diliyle hem de işiten bireylere yonelikte sesli betimleme ile calışma ortaya cıktı. Calışmanın da bir ozelliği var. Turkiye'de Ataturk'un Gencliğe Hitabesi işaret diline cevrilmiş fakat yaptığım araştırmalarda dizelerin hep kesit kesit farklı isimlere seslendirildiğini gordum ama burada şoyle bir ozellik var; tamamı ile somut bir şekilde cevirisi soz konusu oldu. Ayrı bir ozelliği ise bu calışmayı yapanlar var ama sağır gramerinde işime engellilerin anlayabileceği duzeye indirebilmede ve onların gramerinde konuşmada Turkiye'de ilk bir proje diyebilirim" şeklinde konuştu. - DENİZLİ
Kaynak: İhlas Haber Ajansı