HATAY'da yaşayan diş hekimi Şadi Asfuroğlu (58), aile mirası olan 140 yıllık atolyede unutulmaya yuz tutmuş cam ufleme sanatını yaşatmaya calışıyor. Asfuroğlu, kendi tasarladığı kalıplarla Roma, Bizans ve Fenike donemlerine ait parfum, zehir ve gozyaşı şişelerin aslına uygun kopyalarını yapıyor.
Camın uretim noktasında ceşitlendirildiği ve geliştirildiği merkezlerden biri olan Hatay'da bu sanatı yaşatmaya calışan Şadi Asfuroğlu, kendi oluşturduğu kalıplarla binlerce yıldır yapılan camların kopyasını tarihi evde uretiyor.
'HEDEFLEDİĞİM NOKTAYA ULAŞTIM'
Senelerdir bu işin icerisinde olduğunu belirten Diş Hekimi Şadi Asfuroğlu, "Yıllarca Kultur Bakanlığı ile calıştım. Şu an Turkiye'nin buyuk bir firmalarından birine urun hazırlıyorum. Son donemlerde daha once yaptığım urunlerden farklı olarak, Roma'da 2'nci ve 3'uncu yuzyılda yapılmış ve kalıba ufleyerek hazırlanmış parfum şişelerinin tekrarını yapmaya başladım. Bu benim icin bir hedef noktaydı. Yıllardır bunun icin caba sarf ediyordum ve bu şekilde yeni urunler yapmaya başladım. Bunlar başka yerde goremeyeceğiniz, ancak ve ancak muzelerde denk gelebileceğiniz urunlerdir. Bilmeyen birisi icin bunlar orijinal gibidir. Bu konuda hedeflediğim noktaya ulaşmak, beni cok mutlu ediyor" dedi.1940'larda babasının Antakya camı uretimi yaptığını ve atolyesini oluşturduğunu belirten Asfuroğlu, ustası Sami Coşkun'dan oğrendiği tekniklerle Roma, Bizans, Fenike doneminde yapılmış ve arkeoloji muzelerinde mevcut olan gozyaşı şişesi, koku şişeleri ve ilac, zehir saklama kapları, sıvı saklama kapları, cam bilezik ve yuzukleri ile cam sikkelerin roproduksiyonlarını yaptığını belirtti.'
ANADOLU'YU ANLATAN URUNLER'
Roma doneminin onemli şehirlerinden biri olan Hatay'ı urunlerine yansıttığını soyleyen Şadi Asfuroğlu, şoyle konuştu: "Antakya yaşam icin cok kolay ve cok guzel bir şehirdir. Camın ilk keşfedildiği yer burasıdır. O donemde yapılmış heykelleri sikkeleri veya antik kimlikleri hepsini bizler konu ediniyoruz. Tike, goz yaşı şişeleri, Saint Pierre(Saint Pietro=Petrus=Şem'un), Buyuk İskender, Daphne- Apollon hikayesindeki Daphne ve daha bir cok işlediğimiz konumuz var. Bunları kompozit heykel ve cam calışmalar şeklinde yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Ben bu işe hobi olarak başladım. Ancak hobiyi aşalı yıllar oluyor. Buranın Antakya'yı ve ulkemizi tanıtmak adına cok onemli bir işlevi var. Antik Cam Evinden Antakya'ya ozgu veya Antakya'nın dışından bir suru orneği gorebilirsiniz. Burada Antakya camının ornekleri muzelik durumdadır. Gozyaşı şişeleri, parfum şişesi, yuzukler, kolyeler hepsi bizi, kulturumuzu, Anadolu'yu anlatan urunlerdir. Yerli ve yabancı tum ziyaretcilerin gosterdiği ilgi, bizleri memnun edecek şekildedir."
'ANTAKYA ŞİŞESİNDE GORMEK İSTERİM'
Plastiğin hayatımıza girişiyle birlikte camın daha az kullanılmaya başladığını belirten Şadi Asfuroğlu, şoyle devam etti:
"Son Antakya cam fabrikası da maalesef 2004 yılında, plastiğin hayatımıza girmesi ile ekonomiye yenik duşerek kapanmıştır. Ben burada Antakya cam geleneğini minik şişeler, cam yuzukler, cam sikkeler ve cam rolyeflerle devam ettirmeye calışıyorum. Kendi gucumle ayakta kalmaya calışıyorum. Ancak Antakya camı dediğimiz bu camın tekrarı icin ciddi bir kamu desteği lazım. Keşke boyle bir kamu desteği olsa, gastronomi şehriyiz bu nedenle şehrimizdeki en onemli unsurlardan biri de şişelerdi. Bugun bir lokantaya girildiğinde nar ekşisi, zeytin yağını ve gelen ayrana kadar hepsini Antakya'ya ozgu, atık camdan donuşumle yapılmış kalıpsız ufleme, el işi yeşil cam icinde gormek isterdim. Antakya gastronomisinin vazgecilmezi Antakya camıdır. Cunku icindeki zeytinyağını, peyniri, cokeleği, tuzlu yoğurdu ve diğer gıdaları guneş ışınlarından korumak icin yıllarca yeşil camın filtre ozelliğinden faydalanmıştır, ninelerimiz, annelerimiz. Şu anda bunun olması cok zor değil, şu an hayatta olan birkac usta var, onları bir araya getirerek el birliği ile Antakya camı yapabiliriz."
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / İzzet NAZLI