Virus yayılımında asıl risk altında olanlar mavi yakalılar
Virus yayılımında asıl risk mavi yakalıların calışma ortamları
İSTANBUL - İstanbul'da gunden gune artan korona virus vakaları ile ilgili olarak ozellikle fabrikalar gibi daha cok mavi yakalıların calışma ortamlarının salgının yayılma hızı bakımından cok riskli olduğunu soyleyen Unifab Kimya Yonetim Kurulu Başkanı Hediye Taşkın Eryılmaz " Butun sanayicilerimiz ve yoneticilerimizle el ele vererek calışma ortamlarımızı bu viruse karşı hijyen onlemleri olarak uygun hale getirmeliyiz. Aksi takdirde anne-babalar istemeden aile uyelerine virusu taşıyacaktır" dedi.
Korona Virusun Turkiye'de Mart ayında ortaya cıkmasından sonra alınan tedbirlerle birlikte salgının yayılma hızı en aza indirilmeye calışılmıştı. Bahar ve yaz aylarında vaka sayılarının azalması kısmen insanları rahatlatsa da ozellikle son bir aydır İstanbul başta olmak uzere buyuk şehirlerde vakalar tekrar cok fazla artış gosterdi. İş ve eğitim hayatının yavaş yavaş normale donmesi ve insanların tekrar kalabalık ortamlarda calışması uzmanlar tarafından virusun yayılma hızının artış sebepleri arasında gosteriliyor. Bu anlamda fabrikalar, uretim tesisleri gibi yerlerde calışan mavi yakalıların, kalabalık ve kapalı ortamları paylaşmasından dolayı virus yayılımında cok fazla risk oluşturduğunu ifade eden Unifab Kimya Yonetim Kurulu Başkanı Hediye Taşkın Eryılmaz yoneticilerin ve işverenlerin calışma ortamlarını calışanları ve calışanların aileleri icin hijyen kurallarına uygun olarak sterilizasyon yapmaları gerektiğini vurguladı. İnsanların hayatlarına devam etmeleri icin iş yaşamlarına geri donmek durumunda kaldıklarını fakat pandemi gibi sureclerde ailelerine bulaştırma risklerinin cok yuksek olduğunu soyleyen Hediye Taşkın Eryılmaz, bu yuzden sanayi ve calışma ortamlarının cok iyi bir şekilde temizlenmesi ve dezenfektan işlemlerinin ihmal edilmeden yapılması gerektiğinin altını cizdi.
"Ozellikle endustride, ağır sanayide calışma koşulları Covid-19 ile birlikte giderek zorlaştı" diyerek sozlerine devam eden Eryılmaz, "Cunku kapalı alanlarda virusun yayılması son derece hızlı. Bu anlamda butun sanayicilerimize seslenmek istiyorum; sanayi ortamında endustriyel kirlilikler oldukca yoğundur ve ağır kirlerle doludur; bu sebeple sanayi ortamındaki her firmada buyuk bir ozenle hijyen kurallarına uyulmalı ve her calışma alanlarının, makinaların, tuvaletlerin, ozel servis alanlarının, havalandırma sistemlerinin duzenli olarak ortam dezenfektanı ile sterilizasyon yapılarak calışanlarımızın sağlığını guvence altına almamız gerekmektedir. Cunku calışanlarımız akşam olunca eve gidiyorlar, taşıyıcı olabilirler, cocuklarına ve aile bireylerine bulaştırabilirler. Dolayısı ile tum sanayicilerimiz hep beraber el ele verip calışma ortamlarını, fabrikaları hijyen kuralarına uygun şekilde temizleyip sağlıklı bir ortam haline getirmek bizim birinci derecede sorumluluğumuz. Tabi ki calışmadan insanlar hayata devam edemediği icin mutlaka iş ortamlarının, fabrikaların, temizliğine ve hijyenine onem vermelerini istiyoruz. Aksi taktirde anne-babalar, istemeden de bu virusu cocuklarına taşımış olacaklardır. Sağlıklı bir gelecek icin, işveren olarak calışanlarımızın sağlığını korumalıyız ve sorumluluklarımızı unutmamalıyız. İşcilerimiz de işyerlerimizin sahipleridirler. Sonucta onlar olmasa uretim olmaz; uretim olmayınca da insan ihtiyacları karşılanamaz" şeklinde konuştu.
Dezenfektan urunler tek başına yeteri değil, once temizlik şart!
Kalabalık calışma ortamlarının sadece dezenfekte edilmesinin yeterli olmadığını da vurgulayan Eryılmaz temizliğin şart olduğunu dile getirerek, "Sadece ortamların dezenfekte edilmesi kesin cozum oluşturmaz. Herkes kişisel hijyenine de dikkat etmeli. Aksi halde iyi bir temizliğin olmadığı ortamı ne kadar dezenfekte ederseniz edin virus ve bakteriyi ortadan kaldırmanız mumkun değildir. O yuzden oncelikli olarak butun calışma ortamları her gun duzenli olarak hijyen kurallarına uygun şekilde temizlenmeli, daha sonra da dezenfekte edilmeli. Calışanlar da aynı şekilde kendi kişisel hijyenlerine dikkat etmeli, yoksa virus bakteriler icin tek başına dezenfektan urunleri kullanmak asla yeterli değildir. İlk olarak gunde en az 5 defe eller yıkandıktan sonra kullandığınız urun sizin ellerinizde ki virus ve bakteri sayısını en aza indirebilir. İşverenlerin sorumlulukları olduğu gibi calışanlarımızın da sorumlulukları varıdır. Mesela Calışanlarımız da hem kendileri icin hem de aileleri icin gerek calışma ortamlarında gerekse sosyal hayatlarında kendilerini izole etmeliler ve kişisel bakımlarına dikkat etmelidirler" diyerek sozlerini sonlandırdı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı