BESLENME uzmanları kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyararak, bu mantarın pek cok hastalığa neden olduğunu soyledi. Beslenme uzmanı Gozde Guzelcan, "Uzun vadede aflatoksin tuketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet veriyor" dedi.
Uzmanlar, kurutulmuş meyve ve sebzelerde aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyardı. Aflatoksin mantarının pek cok hastalığa neden olduğunu ifade eden uzmanlar, kurutulmuş gıdaların uzun sure kullanıldığında karaciğer kanserine neden olduğunu bildirdiler.
Beslenme Uzmanı Gozde Guzelcan, "Bir kuf ceşidi olan aflatoksin, cok sayıda hastalığa sebep oluyor. Kanserojen ozellik taşıyan aflatoksin, hepatit, HIV gibi hastalıkların da oluşmasına neden oluyor. Bağışıklık sistemini de baskıladığı icin vucut icerisine alınması gereken vitamin ve minerallerin de etkisini azatlığına dair calışmalar bulunuyor. Dışarıdan satın alınan kuru gıdaların hangisinde bu mantarın olduğu anlaşılmıyor. Bu yuzden kuru olarak tuketilecek gıdaların mumkun olduğunca evde kurutulması daha sağlıklı olacaktır. Evde kurutulan meyve ve sebzelerde de bu mantarın oluşmamasını sağlamak icin nemli ve kuytu koşelerde, fırın gibi ısı verecek olan eşyaların yakınında saklanmaması gerekiyor. Bu yerlerde kurutulup, saklandığı zaman aflatoksin olmayan urunlerin de bulaş riskini artırmış oluyor. İncir, domates kurusu, pul biber, vişne, kiraz, elma kurusu gibi kurutulmuş yiyeceklerde aflatoksinin tutunma olasılığı cok daha yuksek" dedi.
AMBALAJLI URUN TERCİH EDİNAcıkta satılan kurutulmuş gıdalardan uzak durulması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Guzelcan, şoyle devam etti: "Guvenilir firmaların ambalajlı urunlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Ozellikle pul biber, aflatoksin riski taşıyan kurutulmuş baharatların başında geliyor. Bu yuzden kişilerin dışarıda satılan acık urunleri değil, paketli urunleri alması gerekiyor. Uzun vadede aflatoksin tuketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet veriyor."
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Gokce ADAR