İngiltere'de Calışma ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından finanse edilen ve insanlara mali konularda yardım ve rehberlik sağlayan Money & Pensions Service (MaPS) adlı kuruluş tarafından yapılan araştırma, hemen her 10 kişiden 4'unun en yakınlarından borclarını, mali sorunlarını ve birikimlerini gizlediğini ortaya cıkardı.
En yaygın sırların ise yuzde 37 ile gizli kredi kartları, yuzde 23 ile gizlice edinilen borclar ve yuzde 21 ile gizli tasarruf hesapları olduğu anlaşılıyor.
25/34 yaş grubundakilerin, mali durumunu en cok gizleyen kuşak olduğu ve her beşinden ucunun mali durumuna ait sırları sakladığı goruldu.

Araştırmayı yuruten gruptan Sarah Porretta "Bunun bir cok nedeni var" diyor.
"Gizli bir tasarruf hesabı, zorlanan bir ilişkiden kacmak isteyenler icin iyi bir ekstra kaynak olabilir bazen de aile fertlerini korumak, endişelenmelerini onlemek icin odenmeyen bir fatura gizlenebilir. Bir coğu acısından kontrolden cıkmış bir borclanma, utanc verici gorulduğunden gizleniyor olabilir" diyor.
Ulke capında 5.200 kişiyle yapılan goruşmelere dayanan araştırma Britanya capında insanların mali durumlarını konuşmayı hala guc bulduklarını ortaya koyuyor.
[h=3]'Yargılanma cekincesi'[/h]Goruşulenlerden yuzde 40'ı mali durumlarıyla ilgili kaygılarını utandıkları ya da başkaları tarafından yargılanmaktan cekindikleri icin paylaşmadıklarını soyledi.
Araştırma bir ilişki icindeki insanların, partnerlerinin parasal sırlarının olduğundan kucuk sanma eğiliminde olduklarını da ortaya koydu.
Araştırmada ulaşılan ve bir ilişki icinde olan kişilerin yuzde yaklaşık yuzde 50'si eşlerinden mali konularda bir şeyler gizlediklerini itiraf ediyorlardı. Oysa partnerlerinin kendilerinden parasal sırlar sakladığını duşunenlerin oranı sadece 23'tu.
[h=3]'İtiraf ettim ve hallettik'[/h]Adını vermek istemeyen bir goruşmeci "Bir ara eşimden gizli tuttuğum kredi kartı ve banka borclarıyla iflasa iyice yaklaşmıştım. Ta ki artık gizlenemez hale gelinceye kadar. O zaman sorunları itiraf ettim ve bir sure icinde hallettik" diyor.
Bir başkası "Kredi kartı ve borcların hesabını tutamaz hale geldiğimde kocama soylemedim ve onu ona, otekini buna aktararak, minimum odemelerle idare etmeye calıştım. Sonunda ona itiraf ettim ve borcumun toplamını soyledim. Bir borc odeme planı yapmama yardım etti ve bir yılı aşkın bir suredir duzenli oduyorum. Şu anda mali olarak cok daha istikrarlı bir durumdayız" dedi.
Araştırma, İngiltere'de insanları koronavirus salgını doneminde karşı karşıya kaldıkları mali gucluklerini bir dost, bir aile ferdi ya da bir uzmanla konuşmaya teşvik amacıyla ilan edilen Para Konuşma Haftası'nda yayınlandı.
Araştırmayı yuruten kuruluş MaPS, konuşmanın ve danışmanın parasal sorunları daha başa cıkılabilir bir hale getirerek insanların sağlığı, ilişkileri ve refahına katkıda bulunduğunu soyluyor.