Marx'ın ve Engels'in Manifesto'yu yazmalarından bu yana gecen yuz elliyi aşkın yılda, Marksistlerin "kapitalizm krizi" ile ilişkileri, "Kurt var!" diye bağıran cobanın hikayesine benzedi. O dev, sarsıcı ve yokedici kriz bir turlu gelmek bilmiyor. Marksistler de her gecici, kısmi krizi beklenen nihai kriz sanmaktan vazgecmiyorlar.

Wallerstein'in "Bildiğimiz Dunyanın Sonu" saptaması, hayata belirlenmiş bir senaryo olarak bakmadığı icin bu tur bir "Kurt var!" haykırışı değil: Yirminci yuzyıl sonlarına kadar ancak kavramsal duzeyde varolan "Dunya Kapitalizmi"nin, iki kutuplu dunyanın sona ermesiyle birlikte pratik bir olguya donuştuğunu one suren Wallerstein, bu donuşumun bildiğimiz, tanıdığımız Kapitalizm Dunyası'nın sonu olduğunu soyluyor. Bu aynı zamanda, bugune kadar varolan dunyayı algılama ve kavrama bicimlerimizin, kapitalizmin yukselişiyle birlikte ilahiyatcı kavrayışların uzerinde egemenlik kuran Bilgi Dunyası'nın, yani Newtoncu fiziğe temellenmiş bilimsellik anlayışının sonu.

21. yuzyılın ilk on yıllarının bu iki anlamda da bir altust oluşa sahne olacağını soyleyen Wallerstein, bu altust oluşun bir belirsizlik olarak onumuzde durduğuna dikkat cekiyor: Tehlikeleri ve imkanlarıyla bir belirsizlik... Bir yandan bu belirsizlik doneminin koşullarına, ama bir yandan da bizim gercekten ne istediğimize, tercihlerimizi ne yonde yaptığımıza, yaratıcılığımıza bağlı olarak şekillenecek bir gelecek bu... Daha doğrusu ne olabileceği ve bizim gercekten ne istediğimiz konularında hepimizi sistemli ve acık bir bicimde duşunmeye cağırıyor.



Sayfa Sayısı: 288

Baskı Yılı: 2016


Dili: Turkce
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Kitap Adı: Bildiğimiz Dunyanın Sonu Yazar: Immanuel Wallerstein Cevirmen: Tuncay Birkan Yayınevi: Metis Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9789753422871