ABD'de Joe Biden'ın başkan secilmesiyle, yeni kabinede yer alması planlanan isimlerin onumuzdeki gunlerde acıklanması bekleniyor. Amerikan basını, Biden'ın dışişleri bakanlığı icin Barack Obama yonetiminde de gorev yapmış bazı isimler uzerinde durduğunu yazdı. Peki, Turkiye'yi de yakından ilgilendiren bu bakanlık icin hangi isimler geciyor?
[h=3]ANTONY BLINKEN[/h]Amerikan medyasına gore, one cıkan dışişleri bakanı adaylarından biri, uzun zamandır Biden'ın dış politika danışmanlığını da yapan Antony Blinken.
Blinken, Biden'ın başkan yardımcısı olduğu Barack Obama doneminde dışişleri bakanı yardımcısı ve ulusal guvenlik danışmanı yardımcısıydı. Bu donemde sık sık Turkiye'yi ziyaret etti.

Ankara'da iktidar cevrelerinde yakından tanınan Blinken, New York Times'a 2017 yılında yazdığı makalede DEAŞ'ın yenilgiye uğratılabilmesi icin ABD'nin Suriyeli Kurtleri silahlandırması gerektiğini savunmuştu. Blinken, DEAŞ'a karşı teror orgutu YPG'nin başını cektiği SDG'nin silahlandırılmasını savunmuştu.
Antony Blinken [h=3]SUSAN RICE[/h]Dışişleri bakanlığı icin one cıkan bir diğer isim, 2013-2017 yılları arasında Obama'nın ulusal guvenlik danışmanlığını ve ABD'nin BM Daimi Temsilciliği gorevlerinde bulunmuş Susan Rice.
Susan Rice'ın adı Obama doneminde dışişleri bakanı adayı olarak gecmiş ancak Bingazi'deki Amerikan Konsolosluğu'na duzenlenen saldırı konusundaki tartışma yaratan acıklamaları sonrasında adaylıktan cekilmişti.
Trump yonetiminin Suriye'den cekilme kararını eleştirenler arasında yer alan Rice, bunun 'inanılmaz tehlikeli bir karar olduğunu' belirtmiş, 'DEAŞ, Turkiye ve Vladimir Putin'in bundan fayda sağladığını' savunmuştu. Rice, DEAŞ'la mucadelede Suriye Kurtlerin 'ihanete uğratıldığı' iddia etmişti.
Susan Rice [h=3]WILLIAM BURNS[/h]Obama doneminde dışişleri bakanı yardımcılığı yapan ve bir donemin Rusya buyukelcisi olan William Burns de dışişleri bakanlığı icin adı gecen isimler arasında. Trump'ın Hillary Clinton'ın 'e-mail skandalına' ilişkin tum belgelerin gizliliğinin kaldırılması icin yetki verdiğini acıklamasının ardından Burns, "Bu davranışları otoriter rejimlerde cok sık goruyoruz" demiş, "Putin'in Rusya'sı veya Erdoğan'ın Turkiye'siyle ilişkilerimizde, bu tur eylemleri protesto eder ve kınardık. Şimdi bunları yapan kendi hukumetimiz" ifadelerini kullanmıştı.
William Burns [h=3]CHRIS COONS[/h]Amerikan basınına gore, dışişleri icin adı gecen bir diğer isim Delawere Senatoru Chris Coons. Senato Etik Komitesi'nin başkan yardımcısı olan Coons, aynı zamanda Dış İlişkiler Komitesi'nde de gorev almış bir siyasetci.
Turkiye acısından bakıldığında, Coons'un da gectiğimiz yıl ekim ayında duzenlenen Barış Pınarı Harekatı sırasında Trump yonetimini eleştirmiş olması dikkat cekiyor. Coons, 'ABD'nin Suriye'den cekilmesiyle Suriyeli Kurtlerin terk edildiğini' savunan bir isim. Trump'ın Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Ankara'ya getirilen yaptırımları kaldırma kararını 'ciddi bir hata' diyerek eleştirmiş, "Başkan, ABD'nin cıkarlarını Turkiye ve Rusya'nınkilere tabi kılarak, Suriye ve Ortadoğu'daki durumu daha da kotuleştirmenin yollarını buluyor" ifadelerini kullanmıştı.
Chris Coons [h=3]CHRIS MURPHY[/h]Amerikan basını, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin uyesi olan Chris Murphy'nin adının da olası dışişleri bakanı olarak gectiğini yazdı. Murphy, Donald Trump yonetiminde Amerikan diplomasisinin hasar aldığını savunan, dunya capında yolsuzluk karşıtı onlemlere desteğiyle tanınan bir siyasetci. Aynı zamanda, Trump yonetiminin Suriye'den cekilme kararına yonelik eleştirileri dikkat cekmişti. Murphy, "Kuzey Suriye'deki Kurt muttefiklerimizi Turkiye'nin saldırıları karşısında terk etme kararı, ağır insani ve ulusal guvenlik sonucları doğuracak bir ihanettir" ifadelerini kullanmıştı.
Chris Murphy