
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının etkileri ve yavaş ekonomik toparlanmanın kredi ortamını şekillendireceğini belirterek, kuresel kredi koşullarının Kovid-19 krizinde sağlanan benzeri gorulmemiş mali ve para politikası desteğiyle 2021'de genel olarak iyileşeceğini bildirdi.
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan acıklamada, yavaş ekonomik toparlanma ve salgının duzensiz etkilerinin kredi ortamını şekillendireceği belirtildi.
Acıklamada, "Kuresel kredi koşulları, Kovid-19 krizinin ardından benzeri gorulmemiş mali ve para politikası desteğiyle 2021'de genel olarak iyileşecek." ifadesine yer verildi.
Kredi ortamını şekillendirecek 6 unsur
İlk başlarda gorulen hızlı ekonomik toparlanmanın salgının kontrol altına alınmasının zor olması nedeniyle yerini daha zayıf bir toparlanmaya bıraktığına işaret edilen acıklamada, 6 onemli unsurun gelecek yıl kredi ortamını şekillendireceği kaydedildi.
Acıklamada, soz konusu unsurlar, duzensiz toparlanma, politika zorlukları, artan borc yuku, dijital donuşum, cevresel etkiler ve sosyal eğilimler olarak sıralandı.
Kuresel ekonomisinin ulkeler, bolgeler ve sektorlere gore duzensiz bir toparlanma gostermesinin beklendiği acıklamada, bircok sektorun salgının yol actığı değişen iş koşullarına uyum sağlamak icin donuşmesi gerektiği gerceğinin genel iyileşme hızını sınırlayacağı ifade edildi.
Mali teşvikin devamlılığı onem taşıyor
Acıklamada, hukumetlerin daha fazla mali teşvik sağlama kabiliyetleri, siyasi ve jeopolitik anlaşmazlıklar ile ticari ilişkilerdeki gerilimler de dahil olmak uzere politika zorluklarının da kredi ortamını etkileyeceğine dikkat cekildi.
Ayrıca acıklamada, mali teşvikin devamlılığının onem taşıyacağı vurgulandı.
Para politikasının buyuk merkez bankalarının alışılmadık aracları daha fazla kullanmasıyla son derece destekleyici olmaya devam edeceğine işaret edilen acıklamada, merkez bankalarının 2021 yılına kadar piyasa likiditesini ve finansal koşulları desteklemeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
Acıklamada, zayıf kazanc ve odeme gucu endişelerinin ortasında yukselen borc seviyelerinin duşuk faiz oranlarının borc odeme kapasitesi uzerindeki olumlu etkilerini aşındıracağı belirtilerek, Kovid-19 salgını nedeniyle dunya genelinde hukumetlerin borc seviyelerinin artacağına dikkat cekildi.
Dijital donuşumun de ivme kazacağı belirtilen acıklamada, şirketlerin bu duruma uyum sağlaması gerekeceği, ote yandan siber guvenlik risklerinin artacağı aktarıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Dilara Zengin