NUR Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comert Tokayev, ulkede Kiril alfabesinden Latin alfabesine geciş sureci ile ilgili yapılan toplantıda yeni Kazak alfabesini inceledi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan acıklamaya gore, Tokayev'in başkanlığında gercekleştirilen toplantıda, ilgili bakanların raporları dinlendi ve ulkede Latin alfabesine geciş sureci değerlendirildi.
Toplantıda Tokayev, bilim kurulunun geliştirdiği Latin harflerine uyarlanan yeni Kazak alfabesini de inceledi.
Kazakistan Kultur ve Spor Bakanı Aktotı Rayımkulova tarafından sunulan yeni alfabede, Kazak dilindeki yazma geleneğinin dikkate alındığı ve "tek ses-tek harf" kuralına gore hazırlandığı belirtilerek daha onceki versiyonlarda yer alan bir sesi iki veya fazla işaretle ifade etme ilkesinin kaldırıldığı aktarıldı.
Alfabeyi yeniden oluşturmanın zor bir surec olduğunu ve bu bağlamda acele alınan kararların tum kulture ve tarihi kimliğe zararlı olabileceğine dikkati ceken Tokayev, "Mesele Kirilden Latinceye gecişte değil, Kazak dilinin geniş caplı reformunda olmalı." dedi.
Tokayev, yeni alfabenin en cok genc neslin yararına olmasının ve ulkedeki Latin alfabesi surecinin kademeli olarak faaliyete gecirilmesi gerektiğinin altını cizdi.
Cumhurbaşkanı Tokayev, bilim insanları, uzmanlar ve aydınların katılımıyla ilgili kurumlara yeni Kazak alfabesinin topluma tanıtılması icin kapsamlı bilgilendirme calışması yurutmeleri konusunda talimat verdi.
Ote yandan Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanı Ashat Aymagambetov, yeni alfabenin okullarda, eğitim kurumlarında kullanılması ile ilgili verdiği raporda, bu yondeki tum calışmaların on incelemelerin tamamlanmasıyla adım adım başlatılacağını kaydetti.
1940'tan itibaren Kiril alfabesini kullanan Kazakistan'da, 2017'de Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 2025'e kadar kademeli olarak Latin alfabesine gecme kararı alınmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / MEİRAMGUL KUSPAN