Gaziantep Buyukşehir Belediyesi, Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nın 1'inci Bileşimi Buyukşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in başkanlığında gercekleşti. Toplantının ana gundemi şehirici toplu ulaşımda temaslı ya da pozitif vakaların ulaşımı kullanmaması amacıyla hayata gecirilen Hayat Eve Sığar (HES) Kodu Uygulaması oldu.
Buyukşehir Konferans Salonu'nda duzenlenen Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nın 1'inci Bileşimi'nde Başkan Fatma Şahin, başkanlığına başlayan oturumda Akıllı Şehirler projesi kapsamında HES Kodu Uygulaması one cıkan ana başlık oldu. Bu kapsamda Buyukşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, uygulamaya ilişkin gelinen son noktayı değerlendirdi. Başkan Şahin ise HES kodunun Gaziantep Kart sistemine entegre edilmesi icin hızlı bir iş birliği girişiminde bulunduklarını belirterek, "Talebimiz kısa vadede sonuc verdi. Boylelikle temaslı ya da pozitif olup da şehirici toplu ulaşımı kullanmak isteyen vatandaşların onune set cekilmiş oldu" dedi.

"Uygulamaya ilişkin bircok yerel yonetim bizimle irtibata gecti"
Buyukşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Sezer Cihan, uygulamanın teknik altyapısına ilişkin guncel verileri katılımcılarla paylaştı. Sistemin işleyişinden bahseden Cihan, "Gaziantep Kart aracılığıyla vatandaşın kişisel bilgilerini Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokolle elde ettik. Vatandaş ulaşım icin HES kodunu entegre olan kartı kullandığında Sağlık Bakanlığı'ndan cevrimici kart sahibine ilişkin bilgi cekiyoruz. Boylelikle vatandaş temaslı ya da pozitif ise sistemi kilitlemiş oluyor ve vatandaşın ulaşıma dahil olması engelleniyor. Gaziantep Kart'a yonelik HES kodu uygulamasına ilişkin bircok yerel yonetim bizimle irtibat kuruyor. Henuz bizim dışımızda buna benzer bir uygulamaya gecilmedi. Daha deneme aşamasındalar. Ama biz, aktif ulaşımdan faydalanan vatandaşları uygulamamıza entegre ettik. Artı kredi kartı ile entegrasyonunu sağladık. Dolayısıyla biz, hangi sistemle gelirse gelsin toplu taşımayı kullanan vatandaşın temaslı ya da pozitif olup olmadığını tespit edecek altyapımız var" şeklinde konuştu.
Guvenli okul projesi mercek altına alındı
Toplantının devamında Buyukşehir Belediyesi'yle Gaziantep İl Milli Eğitim Mudurluğu iş birliğinde pandemi surecinde kademeli olarak acılan okullarda enfeksiyon riskini engellemek adına başlatılan "Guvenli Okul Projesi" konuşuldu. Bu doğrultuda 56 bin oğrenciye Liselere Gecis Sınavı'nda (LGS) hijyen paketinin ulaştırıldığına dikkat cekildi. Ayrıca yine proje kapsamında okul bahcelerinde eğitim cadırları oluşturulduğunun ve salgın konusunda oğrencilere deneyim kazandırıldığının altı cizildi. Ote yandan 500 okula, yuzey dezenfektanı, sıvı el sabunu, yıkanabilir maske, el dezenfektan standı, sticker ve akulu dezenfektan sıkma makinasının dağıtımı icin Hijyen Malzemeleri Teslim Toreni'nin organize edildiği hatırlatıldı.
Heletelilere verilen soz tutuldu
Toplantının son bolumunde Duzbağ İcmesuyu Projesi icin son durumdan bahsedildi. Gaziantep'in 50 yıllık su sıkıntısını cozen Duzbağ İcmesuyu Projesi icin Kahramanmaraş Cağlayancerit Duzbağ Mahallesi'nde yapılan calışmalara ek olarak bolge halkının sosyal donatı ve tesis ihtiyacları icin harekete gecildiği belirtildi. Bolge ciftcisinin uretilen elmalar icin istediği soğuk hava tesisinin tamamlanması sonrası devri icin mecliste gundem dışı olarak konuşulan madde doğrultusunda acıklama yapan Başkan Şahin, verilen sozun yerine getirilmesinin mutluluğunun yaşandığını aktararak, bolge halkının diğer ihtiyaclarının en kısa surede yerine getirileceğini soyledi. Teklif karar olarak gecen madde gereğince devir teslim işleri icin GASKİ Yonetim Kurulu gorevlendirildi. - GAZİANTEP
Kaynak: İhlas Haber Ajansı