ABD'de yapılan bir araştırma, gıda guvensizliği ile kalp damar hastalıklarına bağlı olumler arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu.
Pennsylvania Universitesi Perelman Tıp Fakultesinden Dr. Sameed Khatana ile ekibinin yaptığı araştırmada, Sağlık İstatistikleri Ulusal Merkezi verileri ve gıda guvensizliğiyle ilgili eski bir araştırmanın sonucları incelendi.
Araştırma kapsamında, 2011-2017 yıllarında ulkenin ceşitli bolgelerindeki 20-64 ila 65 yaş ve ustu kişilerde kalp damar hastalıklarına bağlı olumler ve gıda guvensizliği oranları ele alındı.

Bu şekilde, 2011 ila 2017'de tum ulkede gıda guvensizliğinin azalmasına rağmen gıda guvensizliğinin yuksek seviyelerde olduğu bolgelerde kalp damar hastalıklarına bağlı olumlerin her 100 bin kişide 82'den 87'ye cıktığı sonucuna ulaşıldı.
Araştırmada, gıda guvensizliğindeki her yuzde birlik artışta, yaşlı olmayan yetişkinlerde kalp damar rahatsızlıklarına bağlı olumlerin benzer oranda arttığı kaydedildi.
Dr. Sameed Khatana, bu araştırma sayesinde ekonomik sıkıntılarla kalp damar hastalıkları arasındaki bağlantının daha iyi anlaşıldığını soyledi.
Muayenehanenin dışında olan bitenin hastanın sağlığı uzerinde onemli etkisini olduğunu vurgulayan Khatana, ilacların dışında hastaların iyiliğini etkileyebilen bircok faktor olduğunu, gıda guvensizliğinin de bunlardan biri olduğunu belirtti.
Khatana, gıda guvensizliğinde artan bir farklılık olduğuna dikkati cekerek, ulkedeki bazı bolgelerin bu konuda geride kaldığını kaydetti.
Bu durumun, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgınının dallanıp budaklandığı bir zamanda daha da kotuye gidebileceğini aktaran Khatana, ancak bir toplumun ekonomik iyiliği icin yapılacak mudahalelerin o toplumdaki kalp damar sağlığının da gelişmesine onculuk edeceğini ifade etti.
Araştırmanın sonucları "Circulation" dergisinde yayımlandı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Buşra Selvi Oğutcen