Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından 'Meme Kanseri Farkındalık Semineri' duzenlendi.
Belediyeye bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Mudurluğu tarafından bir otelde organize edilen Meme Kanseri Farkındalık Seminerine Yuzuncu Yıl Universitesinden (YYU) Dr. Oğretim Uyesi Osman Toktaş, İpekyolu İlce Sağlık Muduru Semra Gumuş ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) personelleri katıldı. Seminere belediyenin kadın calışanları ile ilcede ikamet eden kadınlar yoğun ilgi gosterirken, seminerin yapıldığı toplantı salonuna da pembe fiyonklar ve meme kanserinde erken teşhisin oneminin anlatıldığı afişler asıldı. Korona virus pandemisi kapsamında onlemlere uyularak duzenlenen seminerde, davetlilere ayrıca pembe maske dağıtıldı.
"Erken tanı ve erken teşhis cok onemlidir"
Kadında meme kanseri ve erken tanı ile ilgili bilgiler veren Dr. Oğretim Uyesi Osman Toktaş, "Yurt dışında ve batı illerinden buna benzer bircok toplantı yapılıyor. Biz sanki bu konuda biraz geride kalıyoruz. Bunu değiştirmemiz ve daha cok bilinclenmemiz lazım. Bu toplantılar, bu sunumlar bence cok onemlidir. Kanser vucuttaki bir hucrenin kontrolsuz coğalmasıdır. Meme taramasının meme kanserine bağlı olum oranını yuzde 25-30 oranında azalttığı saptanmış. Olum oranının azalmasında bu kanser hakkındaki farkındalığın artması ve dolayısıyla erken tanı ile erken evrede teşhis konması cok onemlidir. Meme dokusu 3 kısımdan oluşuyor. Sut salgılayan kısım, onu destekleyen yağ dokusu ve meme cildi. Bu 3 komponentten oluşuyor. Meme kanserlerinin yuzde 85'i memenin sut salgılayan kısımlarında gelişiyor. Meme kanserinde yaş arttıkca risk artıyor. 30 yaş ustu her 66 kadından birinde, 50-59 yaş arasında ise her 40 kadından birinde meme kanseri riski mevcut. Meme kanserinden korkmanıza gerek yor. Ama biz gec kalmaktan korkuyoruz. Meme kanseri ve diğer kanserler kartopu gibidir, siz gec kaldıkca kanser buyuyor maalesef. Cok guzel bir organizasyon olmuş. Emeği gecen herkese teşekkur ediyorum" diye konuştu. - VAN
Kaynak: İhlas Haber Ajansı