Guney illerimizde yaygınlık gosteren ciğ kofte, yapımından yenmesine her aşamasında birlik beraberliğin gorulduğu bir yiyecektir. Bu nedenle bir karın doyurma amacının dışına cıkarak geleneksel sohbet toplantıları yoluyla birlikteliğin, eğlencenin, muhabbettin de aracı hÂline gelmiştir.
[h=3]CİĞ KOFTE MALZEMELERİ[/h]Yarım kg yağsız ve et taşında tokmakla dovulerek elde edilmiş kıyma
750 gr ciğ koftelik bulgur
250 gr tuzsuz domates salcası

1 yemek kaşığı biber salcası
330 gr pul biber
4 orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 demet maydanoz
Baharatlar
[h=3]GELENEKSEL CİĞ KOFTE TARİFİ NASIL YAPILIR?[/h]Ciğ koftelik siyah etin icindeki sinir ve yağ bıcakla ayıklanır, sonra et taşının uzerinde et tokmağıyla dovulur.
Et tam kıvamına gelince bir tabağa alınarak bekletilir.
Soğan, sarımsak ve maydanozlar cok kucuk doğranarak hazırlanır.
Ciğ koftelik et, doğranmış soğan, sarımsak, iki turlu salca ve biber ciğ kofte leğenine konularak iyice birbirine karışana kadar elle yoğurulur.
Bu karışıma azar azar bulgur katılarak alt ust edilir.
Kofte avuc iciyle leğene surte surte iyice yumuşayıncaya kadar ara ara soğuk su verilerek yoğurulmaya devam edilir.
Arada baharatları eklenir.
Yoğurma işlemi tamamlandığında maydanoz katılarak son bir kez alt ust edilir.
Artık hazırlanmış olan ciğ kofte elle "sıkım" hÂline getirilir, yanında lavaş başta olmak uzere yeşillikle servis yapılır.
Ciğ koftenin Şanlıurfa usulunde pul biber suda ıslatılıp buzdolabında bekletilerek yumuşatılır, kofteye oyle ilave edilir, salca konmaz, baharat olarak tarcın kullanılır.
[h=3]CİĞ KOFTE NERENİN?[/h]Adıyaman ile Şanlıurfa arasında yıllardır yaşanan ciğ kofte tartışmasına Elazığ da dahil oldu. Adıyaman ciğ koftesinin tescillendi ayrıca coğrafi işaret ve marka tescili konusunda 2015 yılında Turk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) Aralık ayı icerisinde ciğ koftenin coğrafi işaret ve marka tescili belgesi teslim edildi.
Donemin Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol ise ciğ kofte ile ilgili 2008 yılında tescilin yapıldığını acıklamıştı.
Etsiz ciğ koftenin Adıyaman'da etlinin ise Şanlıurfa'da tercih edildiği ifade edilmektedir.