Halkbank, ikinci el taşıt alım satım işlemlerini hızlı, kolay ve daha guvenilir hale getiren Guvenli Odeme Sistemi geliştirdiğini duyurdu.
Halkbank'tan yapılan acıklamaya gore, ikinci el arac alım-satım işlemlerinde anlaşmalı tutarların odenmesi esnasında oluşan riskler Halkbank guvencesiyle tamamen kaldırıldı.
Turkiye Noterler Birliği altyapısıyla entegre calışan Guvenli Odeme Sistemi sayesinde dolandırıcılık ihtimali de sıfırlandı. Sistem sayesinde alıcılar, satın aldıkları arac kendi adlarına tescil edildiğinde odemeyi gercekleştirecek. Satıcılar ise araclarının odemesinin son ana kadar Halkbank garantisi altında olduğunu bilecek.
"İkinci el arac alım-satım işlemlerine Halkbank guvencesi getiriyoruz"
Acıklamada goruşlerine yer verilen Halkbank Genel Muduru Osman Arslan, ikinci el arac piyasasındaki canlılığı olumsuz etkileyecek birtakım riskler tespit ettiklerini ve bu sorunları ortadan kaldırmak uzere ozel bir cozum urettiklerini belirtti.
Dijital teknolojinin imkanlarını tum alışveriş sureclerine entegre etmeye calıştıklarını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
"Ticari işlemlerin daha guvenli ve guvenilir bir şekilde gercekleşmesinin ve alım-satımların daha hızlı tamamlanmasının arac piyasasındaki canlılığa da hizmet edeceğine inanıyoruz. Bugune kadar ikinci el arac alım-satım işlemlerinde iki tarafın da bazı haklı endişeleri oluyordu. Satıcıların endişelerini gidermek icin coğu zaman alıcılar yanlarında nakit para taşıyordu. Ozellikle salgın riski varken bu şekilde işlem yapmak başka riskler de oluşturuyordu. Turkiye Noterler Birliği ile bu endişeleri ortadan kaldırıyoruz ve ikinci el arac alım-satım işlemlerine Halkbank guvencesi getiriyoruz."
Guvenli Odeme Sistemi'nin işleyişi
Halkbank Guvenli Odeme Sistemi'nde satıcı ve alıcı, noterde tescil işlemlerini tamamlayana kadar arac tutarı hesapta bekletiliyor. Tescil işlemi tamamlanınca tutarın blokesi cozuluyor ve para satıcının hesabına aktarılıyor.
Satıcı ve alıcılar, noter tescil işleminden once iptal işlemini sistem uzerinden rahatca yapabildikleri gibi iptal durumlarında satış tutarı hesap sahiplerine iade ediliyor.
Bu kapsamda oncelikle, satıcı Guvenli Odeme Sistemi'nde başvuru kaydını oluşturuyor. Daha sonra satıcı ve alıcıya işleme ilişkin referans numarası mesajla iletiliyor. Bunun akabinde alıcı kendi adına oluşturulan referans numarasıyla sisteme giriş yaparak mesajla iletilen Halkbank Guvenli Odeme Hesabı'na arac satış bedelini gonderiyor. Boylece hesabındaki ilgili miktar, arac bedeli olarak Halkbank guvencesine alınıyor.
Satıcı ve alıcının noterde aracın tescil işlemlerini tamamlamasının ardından alıcının Halkbank Guvenli Odeme Hesabı'na gonderdiği arac satış bedeli satıcının Halkbank'taki hesabına aktarılıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Belgin Yakışan Mutlu