İzmir Ekonomi Universitesi (İEU) Surdurulebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, TUBİTAK 2020 Teşvik Odulune layık goruldu. Enerji politikalarının analizi ve ilgili politika yapım sureclerinin; cevresel, politik, sosyal ve ekonomik etkileri, enerji guvenliği gibi pek cok konuda 30'u aşkın uluslararası makalesi yayınlanan, şimdiye dek 5 farklı ulkede ders veren Prof. Dr. Biresselioğlu, ulkemizde odule ulaşan 13 akademisyen arasına girmeyi başardı. Prof. Dr. Biresselioğlu, aralık ayı icerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gercekleşecek torende odulunu alacak.
Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK), farklı alanlarda yapılan bilimsel calışmaları desteklemek amacıyla verdiği "Bilim Odulleri" icin incelemelerini titizlikle gercekleştirdi. Uluslararası juri, Turkiye'deki akademisyenlerin makalelerini, projelerini ve diğer akademik calışmalarını inceledi, calıştıkları alandaki yenilikci fikirlerini temel aldı.

Enerji verimliliği ve enerji donuşumu alanında bircok Ufuk 2020 Avrupa Birliği projesinde yurutucu ve araştırmacı olarak yer alan, ulkemizin enerji alanındaki potansiyelinin ortaya cıkmasına yonelik calışmalar yapan Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, ortaya koyduğu fikir ve projelerle TUBİTAK'ın da dikkatini cekti. Prof. Dr. Biresselioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın acıkladığı listeyle birlikte, TUBİTAK tarafından bu yıl Teşvik Odulune layık gorulen 13 bilim insanı arasında yer aldı. Prof. Dr. Biresselioğlu'nun almış olduğu bu odul, bilime uluslararası duzeyde katkı yapacak ustun nitelikte calışmalar gercekleştirdiğini de kanıtladı.
İzmir Ekonomi Universitesinde Lisansustu Eğitim Enstitusu Muduru ve İşletme Fakultesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bolumu Oğretim Uyesi olarak gorev yapan Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, aynı zamanda surdurulebilir enerji alanında Turkiye'deki tek yuksek lisans programının da bağlı olduğu Surdurulebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanlığı gorevini de yurutuyor. Prof. Dr. Biresselioğlu, "Enerji, gunumuzde tum dunyanın odaklandığı, ulkelerin kapsamlı politikalar oluşturduğu onemli bir alan. Ben de bu alanda uzun suredir sosyal bilimler cercevesinde calışmalar yapıyor, ulkemize bu alanda katkı sağlamayı amaclıyorum. TUBİTAK tarafından yapılan değerlendirme neticesinde, boylesine prestijli bir bilim odulunu almak, Turkiye'nin en onemli akademisyenleri arasında gosterilmek beni mutlu etti. Universitemin ismini bu vesileyle duyurduğum icin de ayrıca gurur duydum" dedi.
"Turkiye enerji alanında buyuk aşama kaydetti"
Prof. Dr. Biresselioğlu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bu odul tarafıma, enerji ve cevre politikası yapım surecleri, mevcut enerji ve cevre politikalarının analizi ve gelecek tasarımı, enerji guvenliği, enerji donuşumunun ekonomik, sosyal, politik ve cevresel etkileri ile toplumun karşılaştığı zorluklar konularındaki uluslararası calışmalarım neticesinde tevcih edildi. Aldığım odul, aynı zamanda sorumluluğumu da artırıyor. Turkiye, enerji alanındaki calışmalarına hız veren, dunya genelinde dikkat ceken adımlar atan, enerji donuşumunu gercekleştirmeyi hedefleyen, enerjide dışa bağımlılığını azaltma yolunda aşama kaydeden bir ulke. Hızla artan yenilenebilir enerji yatırımları ve Akdeniz'de, Karadeniz'de yapılan keşif calışmaları, bunun en guzel orneği. Bu noktada, enerji alanında yapılan her calışmanın buyuk onem taşıdığını biliyor, bu bilincle hareket ediyorum."
Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Avrupa Enerji Araştırmaları Birliğinin (EERA) "e3s" ortak programının yurutme kurulu uyesi ve Akdeniz İnsanları Meclisinin de (ACIMEDIT) İzmir Başkanı. Prof. Dr. Biresselioğlu'nun bircok makalesi, uluslararası endekslerde taranan en prestijli ve yuksek etki faktorlu Energy Research and Social Science, Energy Policy, Journal Of Cleaner Production ve Renewable Energy gibi dergilerde yayınlandı. Prof. Dr. Biresselioğlu, enerji donuşumu ve enerji politikaları konusunda ECHOES, EERADATA, eCREW, ENCHANT gibi bircok AB Ufuk 2020 projesinde "İş Paketi Lideri" olarak gorev yapıyor. Hali hazırda, TUBİTAK tarafından desteklenen ve Turkiye'nin Kuzey Kutbu Bolgesine yonelik yol haritasını hazırlamayı amaclayan bir proje de yurutuyor. Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Misafir Oğretim Uyesi olarak Enerji Guvenliği ve Politikaları konularında Den Haag University (Hollanda), University of Aalborg (Danimarka), Budapest College of Management (Macaristan), University of Salerno (İtalya) ve University of Minho'da (Portekiz) dersler de verdi. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı