ABD'nin yaptırım listesine aldığı Lubnan eski Dışişleri Bakanı Cibran Basil, ABD'nin, kendisine yaptırım uygulamadan once "Hizbullah" ile ilişkisini kesmesi talebinde bulunduğunu soyledi.
Hizbullah'ın muttefiki Hristiyan Ozgur Yurtsever Hareketi lideri Basil Lubnan'ın başkenti Beyrut'ta duzenlediği basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Mişel Avn'dan, ust duzey bir ABD'li yetkilinin kendisini arayıp Hizbullah ile Ozgur Vatanseverlik Hareketi arasındaki ilişkiyi derhal kesmesini istediğini oğrendim." diye konuştu.
Basil, Hizbullah ile ilişkilerin kesilmesi dahil 4 talebin (detay verilmedi) derhal karşılanması konusunda bilgilendirildiğini belirterek, "aksi takdirde 4 gun sonra bana ABD yaptırımlarının uygulanacağı iletildi." ifadelerine yer verdi.
Hizbullah ile ilişkiyi kesme talebinin "hareketin temel ilkelerinden biri olan herhangi bir yabancı ulkeden talimat almayı reddetmesi" ile celiştiğini soyleyen Basil, "ABD, Hizbullah ile ilişkimi kesmeyi reddettiğim icin beni cezalandırdı." dedi.
"ABD'liler beni cok kez ziyaret ederek kazanc vadettiler"
Lubnanlı siyasetci Basil sozlerine şoyle devam etti:
"ABD'liler beni cok kez ziyaret etti. Uzun toplantılar yaptık. Şahsım ve hareketim icin yeterince cazip olduğunu duşundukleri kazanc vadettiler. Ama bu adımları başarılı olmadı. ABD'deki mevcut yonetim (Trump yonetimi) secimleri kaybettikleri gun bana karşı bu adımı attı. Bunun soruşturulması ve nedenlerinin araştırılması gerekiyor."
Son olarak da Basil, kendisine karşı alınan ve hukuki dayanağı olmayan bu kararın iptal edilmesi ve maddi tazminat talep etmek amacıyla bir hukuk burosuyla irtibata gececeğini kaydetti.
ABD Hazine Bakanlığı, cuma gunu, eski Lubnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in yaptırım listesine alındığı duyurmuştu.
Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptığı acıklamada soz konusu yaptırımların, "Basil'in yolsuzluğa ve Hizbullah ile ilişkilere karışması kapsamında uygulandığını" ifade etmişti.
Hizbullah'ın muttefiki Hristiyan Ozgur Yurtsever Hareketi lideri Basil ise, Twitter hesabından ABD'nin kendisini yaptırım listesine almasına dair yaptığı acıklamada, "Ne yaptırımlar beni korkutur ne de sozler beni cezbeder. Kendim icin Lubnan'ı feda etmeyeceğim." ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın da damadı olan Basil, Lubnan'daki en etkili politikacılardan biri olarak biliniyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Nuri Ucar