Kırklareli'nde "uluslararası silahlı suc orgutu ve uyuşturucu ticareti" yaptıkları iddiasıyla 3'u yabancı uyruklu 7'si firari 22 sanığın yargılanmasına başlandı.
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gorulen duruşmaya, uyuşturucu ticareti yaptığı ve silahlı orgut kurmak ve silahlı orgute uye olmak sucundan yargılanan 13'u tutuklu 15 sanık katıldı.
Kimlik tespitinin yapılmasıyla başlayan duruşmada, Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe, iddianameyi okudu.
Yeltepe, Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Romanya'dan kiralandığı tespit edilen planor ile 3 kez Turk hava sahasına izinsiz giriş yapıldığı, ilk iki girişte keşif ucuşlarının yapıldığının one surulduğunu belirtti.
Canakkale Hava Radar Komutanlığı raporlarına gore Bulgaristan uzerinden Turkiye'ye giriş yapan planorun, Dolhan koyundeki ormanlık alanda alcaldığının tespit edildiğini aktaran Yeltepe, iddianameye gore planorden 6 canta atıldığının, şuphelilerin de bolgede cantaları araştırdığı sırada koyluleri gormesi uzerine olay yerinden kactığının tespit edildiği bildirdi.
İddianame ozetinin okunmasının ardından sanık savunmalarına gecildi.
Polisleri hasımları olduğu zannederek kacmış
Tutuklu sanık Saffet Odemiş, savunmasında, hakkındaki suclamaları kabul etmeyerek iddia edilenleri hayret ile dinlediğini soyledi.
Surekli yurt dışına cıkmasının hayatın olağan akışına aykırı olmadığını one suren Odemiş, "planor olayı ile ilgili hicbir bağının bulunmadığını" iddia etti.
İşi gereği surekli koyleri gezdiğini ve tali yollar kullandığını ileri suren Odemiş, "Ben Edirne'ye gidiyordum. Eşimle aramız biraz kotuydu. Ona araba kullandırıyordum. Yol cevirmelerine takılmamak icin de tali yollar kullandım. Olayın olduğu gun o yoldan gecmem tesaduf. Ben hakkımda iddiaların hicbirini yapmadım." diyerek savunma yaptı.
Tekirdağ'ın Saray ilcesinde de kendisini kovalayan polisleri hasımları zannederek kactığını ve silah cektiğini one suren Odemiş, savunmasına şoyle devam etti:
"Ben hasımlarım tarafından daha once silahlı saldırıya uğradım ve ağır yaralanmıştım. Beni takip edenlerin de polis olduğunu bilmiyordum. Saray ilcesinden Kapaklı'ya kadar kovalamaca yaşadık. Sivil bir aractı, camları siyahtı ve bana polis kimliğini de gostermediler. O yuzden silahla ateş ettim. Polisleri hasımlarım zannettim."
Tutuklu sanık Ekrem Yakar ise itirafcı oldu.
Bulgaristan'dan gelen bir paket uyuşturucuyu Kırklareli'nin Cukurpınar koyunde teslim alarak Tekirdağ'ın Saray ilcesine goturmeye calıştığını belirten Yakar, Vize ilcesinde jandarma ekiplerince yakalandığını soyledi.
Telefonda surekli şifreli konuşmalar yaptıklarını ifade eden Yakar, pişman olduğunu dile getirdi.
Duruşmada, diğer sanıkların ve avukatların da savunmalarının ardından Cumhuriyet Savcısı mutalaasında, kuvvetli suc şuphesi ile 13 sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti.
Bir sure ara verilen duruşmada, mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk halinin devamına hukmetti.
Duruşma ertelendi.
Olay
Kırklareli'nin Dolhan koyunde 21 Ocak 2020 tarihinde ormanlık alana planorden ağaclık alana atıldığı ileri surulen icerisinde 52 kilogram skunk uyuşturucu madde bulunan 6 canta ele gecirilmesi uzerine Kırklareli İl Jandarma Komutanlığı ekipleri calışma yapmıştı.
Teknik ve fiziki takip sonucu 15 şupheliyi gozaltına almış, şuphelilerden 13'u cıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanmış, 2 şupheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Ucu yabancı uyruklu firari 7 şuphelinin yakalanması icin calışma başlatılmıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ufuk Ertop