ADU Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bir ilk
41 yaşındaki kadın hastaya Hipertermik Kemoterapi operasyonu yapıldı

AYDIN - Aydın Adnan Menderes UniversitesiAraştırma ve Uygulama Hastanesi'nde bir ilk yaşandı. ADU Tıp Fakultesi Oğretim uyesi ve Genel Cerrahi uzmanı olan doktorlar tarafından 41 yaşındaki kadın bir hastaya Aydın bolgesinde ilk kez kamuoyunda sıcak kemoterapi olarak bilinen "Hipertermik Kemoterapi (Hipek)" operasyonu yapıldı.
Aydın'ın Soke ilcesinde yaşayan 41 yaşındaki Mediha Bilir, karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede kalın bağırsak kanseri olduğunu oğrendi. Daha once 3 ameliyat geciren ve karnından yaklaşık 5 kiloluk kitle alınan Bilir, hastalığının tekrar etmesi uzerine careyi ADU Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde buldu. Kanser hastası Bilir, tedavi olmak uzere Aydın ADU Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Bolumu'ne başvurdu. Aynı zamanda ADU Tıp Fakultesi oğretim uyeleri de olan Genel Cerrahi Bolumu'nde gorevli Doc. Dr. Eyup Murat Yılmaz ve Doc. Dr. Mahir Kırnap tarafından muayene edilen Mediha Bilir'in, yapılan inceleme ve tetkiklerin ardından siteoreduktif cerrahi yontemiyle hipertermik kemoterapi uygulanarak kalın bağırsağından kanser ameliyatı olmasına karar verildi. Aydın'da ilk kez uygulanan ileri evre tedavi yontemi ile yaklaşık 5 saat suren ameliyata Genel Cerrahi Bolumu'nde gorevli Doc. Dr. Eyup Murat Yılmaz ve Doc. Dr. Mahir Kırnap'ın yanı sıra Kadın Hastalıkları ve Doğum bolumunde gorevli Prof. Dr. Hasan Yuksel de katıldı. Başarıyla gecen ameliyatın ardından kanser hucreleri tamamen temizlenen kadın hasta Mediha Bilir, once yoğun bakımda, ardından da normal servise alınırken, sağlığına tekrar kavuşmanın sevincini yaşadı.
"Doktorlar hayatımı kurtardı"
Daha once kızının 3 kez ameliyat olduğunu belirten anne Nuray Bilir; "İlk ameliyatında kızımın icinden 5 kilo kitle cıkarttılar. 12 gun sonra da ikinci ameliyatını oldu o zaman da 2,5 kilo kitle cıkarttılar. Kemoterapi aldı. 4 yıl sonra bu geldi başımıza ve dorduncu ameliyatımızı olduk. İcine sıcak kemoterapi verdiler. Allahıma şukur kızımı bize kavuşturdular. Tum doktorlarımıza teşekkur ederim" dedi.
Karın ağrısı şikayeti ile hastaneye gittiğini ifade eden 41 yaşındaki kanser hastası Mediha Bilir ise "İplik fabrikasında calışıyordum, karın ağrısı ile doktora gittim daha sonra bu hale geldim. Karın ağrısından kitle cıktı ve 3 kez ameliyat oldum. Hastalığımın tekrar başlaması sonrasında ADU'ye gelerek 4. ameliyatımı gecirdim. Bu ameliyatım da bitti ve doktorlar hayatımı değiştirdi. Beni kurtardılar. Şuan cok iyiyim ve daha da iyi olacağıma inanıyorum" dedi.
"Aydın'da ilk uygulanan tedavi yontemi"
İleri evre tedavi yonteminin Aydın'da ilk kez kullanıldığını ifade eden Genel Cerrahi Bolumunde gorevli Doc. Dr. Eyup Murat Yılmaz; "Daha once başka bir merkezde kalın bağırsak kanserinden ameliyat olan hastanın takiplerinde hastalığının tekrar edip, karın zarına ve yumurtalıklarına yayıldığı tespit edildi. Bunun uzerine onkoloji bolumu ile gereken tetkik ve goruşmeler yapıldıktan sonra sitoreduktif cerrahi ve hipektermik yapılmasına karar verildi. Burada yaptığımız definitif bir cerrahidir. Bu cerrahi işlemde genellikle gozle gorduğumuz butun major tumorlerin temizlenmesi işlemini yapmaktayız. Bu işlem oldukca uzun suren ve kapsamlı bir cerrahidir. Artık son doneme gelmiş hastalarda yaptığımız bir işlemdir ve hastanın hem yaşam kalitesini hem de yaşam suresini uzatan bir cerrahi işlem yapmaktayız. Bu işleme ek olarak Hipertermik Kemoterapi işlemini de uyguladık. Bu işlemde de ameliyat bittikten sonra aynı anda ameliyat masasında yaklaşık 43 derecelik uygun kemoterapik ajan verilip hastanın karnı yaklaşık 45 ile 60 dakika arasında bu kemoterapik ajanla yıkamaktayız ve gozle gorunmeyen mikroskobik tumor hucrelerini de o esnada tamamen yok etmekteyiz. Yaklaşık 5 saat suren ameliyatın ardından hasta yoğun bakıma kaldırıldı. Ameliyat sonrası 3'uncu gunde olan hasta sorunsuz olup taburcusu planlanmaktadır. Bu şekildeki hastaların yaşam suresi ve yaşam kalitesini artırmak icin Onkoloji ve diğer bolumler ile koordineli calışarak bu ameliyatlarımıza devam edeceğiz" dedi.
"Uzun bir yaşam umut ettik"
Yapılan siteoreduktif cerrahi ile hastaya umut verdiklerinin altını cizen Doc. Dr. Mahir Kırnap ise "41 yaşındaki bayan hastamız ileri evre kalın bağırsak kanseriydi ve uyguladığımız cerrahi ve siteoreduktif kemoterapi ile hastamıza umut sağladık. Kalın bağırsak ve yumurtalık kanseri hastalarına uygulanan ve omurlerini uzatacak ileri bir evre tedavi yontemidir. Aynı zamanda bu ilimizde ilk kez uygulanan bir tedavidir. Daha once bu hastalarımız Ankara, İstanbul gibi illerimize gidiyordu. Bu tedaviyi ilimizde de uygulayarak merkezimizde ilk tedaviye başladık. Şu anda hastamızın gayet iyi, ağızdan beslenmeye başladı. Kalın bağırsaklarının kanserli bolgelerini, yumurtalığını ve rahmini aldık. Karın icerisindeki yağ dokularını temizleyerek hastamızı kanser hastalığından temizledikten sonra hastaya uyguladığımız hipek tedavisi ile hastamızı bu hastalıktan kurtardık ve hastamıza uzun bir yaşam umut ettik" dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ZAFER HACISALİHOĞLU