İzmir'in Seferihisar ilcesi acıklarındaki bir balık ciftliğinin dalgıcı Erencan Ozkan, 6,6 buyukluğundeki depremde yaşadıklarını unutamıyor.
Bir su urunleri şirketinin balık ciftliğinde dalgıc olarak calışan Erencan Ozkan, AA muhabirine, deprem anında suyun 20-30 metre derininde calıştığını soyledi.
Depremin merkez ussune 3 mil uzaklıkta balık ciftliğinde balıkların bakımını yapmak icin dalış yaptığını belirten Ozkan, yaşadıklarını şoyle anlattı:

"Deprem anında dalıştaydım, balıkları kontrol ediyordum, o anda tıkırtı şeklinde sesler geldi. Uzerimden tekne mi motor mu geciyor diye yukarıya baktım. Art arda gumburtu şeklinde sesler gelince deprem olduğunu anladım. Aşağı baktığım zaman bizim balıkların korkarak kacıştığını gordum. O esnada suda bir calkantı ve akıntı oluştu. Beni etrafımda bir iki tur dondurdu. O an kontrollu bir şekilde yukarı cıkıp sevdiklerimle konuşmak icin telefonuma sarıldım. Duyduğum ses yaklaşık 40 saniyenin uzerinde surdu. Yuzeye cıktığımda suda bir calkantı oluştuğunu gordum. Teknenin kaptanı beni guverteye cıkartmaya calışıyordu."
Guvenli bir şekilde tekneye cıkınca hemen telefonla yakınlarını aradığını aktaran Ozkan, "Beni korkutan, deprem anında balıkların etrafta cok hızlı bir kacışması oldu cunku biz buyuk balıklarla calışıyoruz. Balıklardan kendimi korumak icin ağlara yaklaştım ve o şekilde sağ salim yukarı cıktım." dedi.
Deprem anında balıkların zarar gormesinden de endişe ettiğini anlatan Ozkan, şoyle devam etti:
"Deprem anında suyun icinde bir akıntı oluştu. Ben balıkların ilk defa bu kadar korkarak hızlı bir şekilde etrafta kacıştığını gordum. Bizi urperten zaten o oldu. Orkinos balıklarının kilosu 300-500 kiloya kadar cıkıyor. Etrafımda bu şekilde 1500-2000 tane balık var. Bu balıklar hızlı bir şekilde etrafında donduğu icin suyun icinde zaten bir akıntı oluşuyor. Bu akıntının icinden kendimi kurtarmak biraz mesele oldu. Kendimi akıntıdan kurtardığım anda ağlara tutunarak yukarı cıktım. Balıkların guvenliğini de sağlamam gerekiyordu. Balık ağlara takılırsa kurtulamaz olur. O an bir yandan gorevimizi yapıyoruz, bir yandan kıyıda ne yapıyorlar diye sevdiklerimizi duşunuyoruz."
"O sesler hala kulağımda, unutamıyorum"
Kıyıya cıkınca depremin boyutunu anladığını soyleyen Ozkan, karadaki kurtarma faaliyetlerine de katıldığını soyledi.
Kıyıya yaklaştıklarında suların cok cekildiğini gorduğunu anlatan Ozkan, "Biraz bekledik, su bir gidiyordu bir yukseliyordu. Buraya geldiğim zaman felaketti, batık tekneler, tahta parcaları vardı. Karaya cıktık oradaki insanlara yardım ettik. Dalgıclık bir durum olup olmadığına baktım ama gorduğumuz sahne cok kotuydu. Arabalar birbirine carpmış, kimi araba suya kapılmış, gorduğumde şoke oldum. Bu kadar buyuk bir boyut beklemiyorduk. Depremi sonuna kadar hissettik. En ince ayrıntısına kadar yaşadım. O sesler hala kulağımda, unutamıyorum. Suyun icinde ilk defa boyle bir depremi yaşadım." sozlerine yer verdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / İbrahim Yozoğlu