Vedat Turkali'nin Bir Gun Tek Başına romanını ilk kez okuduğum 70'li yılların ortalarında bu romanda beni etkileyen şeyin ne olduğunu cok iyi kavrayamasam da etkinin yazarın anlatım tekniğinden ve dille ilgili tutumundan kaynaklandığını hissediyordum. Aradan gecen neredeyse kırk yılın sonunda bu romanı yeniden okuduğumda o zaman hissettiğim şey his olmaktan cıkmış bilince donuşmuştu. Artık şuna ikna olduğumu rahatlıkla soyleyebilirim: Bir Gun Tek Başına romanında okuru etkileyen şey Vedat Turkali'nin anlatım tekniği ve uslubudur. Ancak bunu soylemek bilimsel bir calışma icin yetmez elbette; okuru da ikna etmek; ikna etmek icinse yazarın anlatım tekniğini ve uslubunu oluşturan unsurları bilimsel bir yontemle ortaya koymak da gerekir.Bir Gun Tek Başına romanının farklı bir anlatımının olduğu romanın yayımlandığı yıldan itibaren esasen bircok eleştirmen tarafından belirtilmiştir. Ancak roman coğunlukla gercekcilik acısından ele alınmış gercekciliğin farklı bir dille dile getirilişi uzerinde durulmuştur. Ozel olarak yazarın anlatım tekniğine ve uslubuna ilişkin bir calışma yapılmamıştır. İlk romandan sonra yıllar icinde yazarın yayımladığı diğer romanlarda da yazarın anlatım tekniği ve uslubu aynı yonde devam etmiş ancak bu romanlardaki anlatım tekniği ve uslubu uzerinde de durulmamıştır. Bu acıdan Vedat Turkali'nin romancılığını ele alırken onun anlatım tekniği uzerinde ozellikle durmak elden geldiğince romanlarını nasıl bir teknikle ve uslupla yazdığını ortaya koymak onem arz edecektir.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Vedat Turkali'nin Roman Dunyası Yazar: Mustafa Ever Yayınevi: Gece Kitaplığı Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 234 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257938532