Tanrım! Yaşama’ya yeni yeni başlayan bu cocuk cıldırmış!” “Hadi can, susayım gayrı. TV. de varsa, bir Western seyreder, akşam İnegol Koftecisi’nde zıkkımlanır, erkence yatağa girerim!” Vus’at O. Bener’in kişiliğinin, sevgisini yaşama biciminin, duygusal tepkilerinin, yazınsal kaygılarının, ciddiyet dolu alaycılığının, yakın cevresi ve toplum gozunde kendisini tartmalarının, ulkesine ilişkin endişelerinin ornekleriyle dolu, Bener’deki gercek-kurmaca oyununu aydınlatan bir kitap Canım Tavşancığım. Orhan Kocak’ın saptamasıyla, “bir yanılsama olarak kurmaca metne inanmakta zorluk ceken” Bener’in, cıplak gercekleri incelikle dile getirişine tanık olacaksınız. Oysa, “dille uğraşmayı” ne cok seviyorum! “Hukuk” denilen ve hicbir cozum getirmeyen bence, bir uğraşı gercekten benimseyemedim hic! Bu yuzden “tatsız”, robot bir yaratık oldum, cıktım! Bu PİS bilgileri edinmezden once, daha insandım, gene huzursuz ve huysuz, ama icimde surekli adanmışlığını bekleyen yaratma ozlemini diri tutabiliyordum. Şimdi o ozlem oylesine derinlerde ve uykularda ki, tumden umud keseceğim neredeyse! Nereye varmak istiyorum? Yalnızlık edebiyatıyla, gozyaşlarıyla, zayıflıklarla, dayanıksızlıklarla, gecici cozumlere sarılmakla hicbir şey kazanılamaz. Basit, ilkel, cevresiyle ic ice, onlarla birlikte yaşamak, dayanmak, ictenlikle ONLARLA butunleşmek. Budur mutluluğun yolu, yaşamanın anlamı! Gerisi lÂftır, inan ki lÂftır. Umarım BU GERCEK anlaşılır bir gun ulkemde. Vus’at O. Bener’in, eşi Ayşe Ilıcalı Bener’e 1969-1987 yılları arasında yazılmış 87 mektup, Murat Yalcın tarafından yayına hazırlandı. Canım Tavşancığım: Ayşe Bener’e Mektuplar (Ankara 1969-1987) başlıklı kitapta uc bolum var: Ankara’dan İstanbul’a (1969-71), Ankara’dan Canterbury’ye (1979-80), Ankara’dan Lancaster’a (1987). İlk bolumdeki 56 mektup, Bener’in Ayşe Ilıcalı’yla tanışmalarından sonraki yılların (1969-71) tutkuları ve sancılarıyla yuklu. Toplumsal dikkatler ve bireysel uyarılarla dolu 29 mektup 1979-80 yıllarının siyasi ve ekonomik krizlerini yansıtıyor. Son iki mektuptaysa 1987 kışındaki sıkıntılar one cıkıyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Canım Tavşancığım Yazar: Vus'at O. Bener Editor: Murat Yalcın Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14x21 İlk Baskı Yılı: 2017 Baskı Sayısı: 1. Basım Medya Cinsi: Ciltsiz Barkod: 9789750839504