Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)
Feridun Ulusoy’un 7. yapıtı, ama ilk Oyku kitabı olan BİR DELİNİN HEZEYANI, yazarın, insan yaşamının gercekleriyle ilgili izlenimlerini, gozlemlerini, deneyimlerini ele aldığı oykulerden oluşur. Kitapta ilk bakışta goze carpan şey, Ulusoy’un sozcuklerle kurduğu sıkı ve sağlam orgunun, şiirsel bir anlatım niteliği taşıdığıdır. Kanımca, edebiyatın “Oyku turu” ne tat veren en onemli ozellik de şiirselliktir. Kitapta gozlenen bu şiirsellik, ozellikle Şahmeran’ da doruk noktasına ulaşır. Zaman İkilemi adlı oykunun, insanda uyandırdığı gulunesi huzun, Hey Guzel Yurdum Hey’ de yansıtılan trajikomik ogeler, ustunde durup duşunmemizi gerektiren toplumsal olayları vurgular. İcsel gucunu kullandığında, insanın neleri başarabileceğine acıklı bir ornek oluşturan Melek, bir sanatcının, heykeltıraş Rodin ile sevgilisi Camille’in ic sızlatan oykusune benzeyen yazgısının işlendiği, kitaba adını veren Bir Delinin Hezeyanı ve oteki oykuler, guncel konuların, su gibi akıcı bir dille kaleme alınmış, hoşgorulu eleştirisi de sayılabilir.
Dilinin yalınlığı, biceminin sağlamlığı ile bu oykuler, Alberto Moravia’nın yenigercekci oykulerini anımsatır. Oykulerin merkezinde insan vardır. Toplumsal yaraların orselediği insan figurleri, sıradan, halktan kişiler, gunluk olaylar, ironik bir kurgu icinde, “kara mizah” ile anlatılır. Yazar, guluncluklerin altında yatan acı gerceğe değindiği oykulerin kahramanlarına, sevecenlikle yaklaşır; zaman zaman kurguya kendisini de katarak, olayları icten izler. Kısacası, duzenin celişkilerinden kaynaklanan gercekci bakış acısı, hemen hemen tum oykulere egemendir.
Oyku dalında da ustalığını kanıtlayan Feridun Ulusoy’un, oykuculuğumuze yeni sentezler katacağı mujdesini veren oykulerinin, okurun da hoşuna gideceğini umuyorum.
-Gulbende Kuray Ulusoy-
Kitap Adı: Bir Delinin Hezeyanı Yazar: Feridun Ulusoy Yayınevi: Urun Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052117286