Duyarsızlaşmış her toplumda efendiler ve koleler hala var. Efendiler efendi olduklarının farkındayken, koleler kole olduklarının farkında değil. Bukowski, ozellikle şiirlerinde bunun farkında olduğunu ortaya koymuş bir yazardır bana gore.
Goren insanın trajedisi ortadaki cukurdan cıkmak isterken bizzat cukurdakiler tarafından cukura cekilmesiyle başlar. Bukowski’nin bir oykusunde “yok ki başka yolu” diyen insanın bakışında hem cukurun varlığına bir meşruiyet kazandıran caresizlik, hem de cukurdan cıkmak isteyene, başka yolların ilhamıyla var olana karşı bir ofke sezilir.
Bu Bukowski’nin sesi olduğu dunya. Eylemin kitleselliği oncesinde, duyarlı ama caresiz insanın yalnızlığı, şiiri ve muziği duyulur. Bozulmamanın bedeli, yalnızlık ve caresizlik duygusunun, değiştirememenin acısıdır. Beden kacar, ruh uşur. Dilsiz, şarkısız, turkusuz, şiirsiz kalmış bir ofke, benimsemedir. Cukurda kalanlar, dillerini yitirdikleri icin oradalar. Cukurun sahipleri once turkuleri, şiirleri yasaklamak isterler.
Şiir kıvılcımdır. Farkında olmayı temsil eder. Coğunlukla yeraltı nehrinde akması, kendi dilini sahiplenen olmadığındandır. Onaylanmış edebiyat coğunlukla bu sesi, bu dili bastırmak ve onu kirletmek icin iş gorur. Onaylanmış edebiyatın dili de onaylanmıştır. Bu kucuk sozluk aslında Bukowski icin soyleyeceklerimizin bir tur onsozudur.
Bu kitaba sozluk bicimi vererek bir Bukowski aforizmaları calışmasından farklı bir iş yapmak istedim. Yapmak istediğim gercekten de bir sozluk calışmasıdır. Bunu ne kadar başarabildiğim ise okuyucunun takdirine kalmıştır. Amac Bukowski’yi biraz daha iyi tanıyabilmeye yardımcı olmaktır.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Kucuk Bukowski Sozluğu Yazar: Ali Ulvi Ozdemir Yayınevi: Akıl Fikir Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 80 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786059499170