Yara beyanı olarak da okunabilecek Gece romanı daha başında, okuru, olu beden ile canlı bir bedenin hikÂyesi uzerinden gercekustu bir mecra dolayımıyla Sofokles'in unlu Antigone tragedyasına kadar goturuyor. Ama sonrasında cıplak gercekleri okurun yuzune şak diye vurarak, belki bir yuzleşme ihtimalini murat ediyor. Ulus-devletler, kendi olulerini kutsayıp olumu ulusal kimlik inşasının ayrılmaz bir parcası olarak kurarken, otekilerin olu bedenlerinin anlam ve değere donuşmesini engellemek icin onları sembolik ve politik olarak da oldurmek ister. Bu,oluleri mezardan, yakınlarını da yastan mahrum bırakma insanlıktan cıkarmadır. Benjamin'in Yenildiklerinde oluler bile duşmanının ofkesinden kurtulmayacaktır cumlesi, dini teamullerin bile hice sayıldığı bir histeriyi anlamamızı kolaylaştırır.
...Kaldırıp usulca cesedin sırtını bir ağacın ince govdesine yasladı. Cesedin boynu yana devrildi, sonra sol omzunun ustune duştu. Bir dunyayı bir ince ağacın govdesine nasıl yaslarsın. Bir ince dal bir dunyayı nasıl taşısın...
Cakmağını cıkardı, yaktı, cakmağın alevi yuzunun cizgilerini geceye gosterdi. Gozlerini kapattı ve yuzunu cesede cevirdi. Gozlerini actı. Elindeki cakmakla beraber cesedin yuzune doğru eğildi. Cakmağı caktı. Cesedin yuzu aydınlandı. Vah canım, uyuyor. Cok yorulmuş. Cakmağın ışığını alnından boynuna kadar hızla indirdi. Boynundaki gul dovmesinin uzerinde durdu. Biliyorum, sen demiyorsun ama yuzunden belli, hala acı cekiyorsun. İşte buna dayanamıyorum cocuk. Bu kahredici, bu yıkıcı. Her şeye dayanırım da bir olunun acı cekmesine dayanamam... Cesedin bir kolu govdesinin altında kalmıştı. Yavaşca omuzlarını tuttu, kaldırdı, kolunu cıkardı, yanına uzattı... Bak uzulme cocuk! Seni de diğer misafirlerim gibi, yıkayacağım, bir fatiha ile beraber gomeceğim. Gozu yine olunun sol omzundaki gul dovmesine takıldı, duşunceli uzun uzun baktı.
Peki olunun omzundaki gul dovmesi bize neyi anlatıyor?
İstanbul'daki sevgiliyi...
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Gece Yazar: Atilla Barişer Yayınevi: Kibele Hamur Tipi: Kuşe Ebat: 13,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786059467292