Kitabımızın girişinde ortaya konulacak hakikat ifadelerine goz atan irfan ve izan sahipleri, hakkını teslim edip itiraf edeceklerdir ki dine hizmet eden ve onun kurallarını gozeten padişahımızın yuce katında ilim ve irfanın her şeyden değerli olduğu herkesin gozu onunde apacık durmaktadır. Bu padişah zamanında bunca eser basılıp ilimler yayılırken, bircok din buyuğunun okuyanı etkileyen ve yuceltilmeye layık hayatları Turkce’ye aktarılarak halkın istifadesine sunulurken varlığın ovuncu Hz. Peygamber ve onun seckin ashabından sonra, uzerimizde hakkı en cok olan İmÂm-ı Âzam Ebû Hanîfe’nin yuceliklerini ve guzel ahlÂkını anlatan yararlı eserlerden birinin herkesin yararlanabileceği bir şekilde Turkce’ye cevrilip yayımlanmaması uygun değildir. Aczini itiraf edenlerden olduğum halde bu mukaddes vazifeyi yerine getirmek konusunda hayli zamandan beri gonlumde bir arzu ve şevk hissetmekteydim. Tercumesine başladığım el-HayrÂtu’l-HisÂn fî FezÂili’n-Nu‘mÂn’ı dostlarımdan ve Mısırlı Âlimlerden biri bastırıp bir nushasını da bana gondermişti. Kitabı incelerken ilk bolumde de anlatılacak olan ceşitli sebepleri oğrenince icimdeki arzu daha da arttı. Bu esnada, FÂtih Camii’nde zeki talebelere senelerdir fıkıh kitapları okuttuğum icin bir mukÂfat olarak comert padişahımız sayesinde Mekteb-i Hukûk-ı ŞÃ‚hÂne’de (Hukuk Fakultesi) fıkıh dersleri vermek uzere gorevlendirilince soz konusu duşuncemi fiiliyata cıkarma zamanının artık geldiğini duşundum ve Allah’tan yardım umarak bu kitabı hazırlamaya koyuldum.

İmÂm-ı Âzam hazretlerinin hayatıyla ilgili sayılamayacak kadar eser arasında MenÂkıb-ı TahÂvî ve MenÂkıb-ı Kerderî gibi bundan daha yararlı ve derli toplu kitaplar varsa da, bu eserin yazarı İbn Hacer’in, ŞÃ‚fiî mezhebinden olduğu halde İmÂm-ı Âzam’ın faziletlerini itiraf etmesi ve kitabının da pek ozlu ve gayet duzenli olması sebebiyle, bu eser diğer eserlere tercih edilmeye layıktır.

Boylece MevÂhibu’r-RahmÂn fî MenÂkıbı Ebî Hanîfe en-Nu‘mÂn adıyla yazmaya muvaffak olduğum bu Âcizane eserde, HayrÂtu’l-HisÂn kitabı guvenilir nushalara uygun olarak hicbir nukte ve yararlı bilgi atlanmadan acık ve faydalı olacak bir şekilde tercume edildi. Bundan başka "mutlak ictihad, muctehidlerin mertebeleri, mezheplerin ihtilaf sebepleri, mezhep değiştirme, başka bir mezhebi taklit etme” gibi bircok faydalı tanım ve onemli meseleler ile birlikte din buyuklerinin hayatları anlatılırken de pek cok faydalı bilgi kitaba alındı. Sanırım butun bunları, kucuk araştırmalarla elde etmek mumkun değildir.

İncelemek isteyenler eserin aslına bakacak olurlarsa tercumemizde, kısa tutulmuş bircok konunun ayrıntılı, izaha muhtac noktaların anlaşılır hale getirildiğini ve gerekli yerlerde faydalı bilgilerin korunduğunu, bazı yerlerde de faydasız gorulenlerin cıkarılmaya calışıldığını gorup menÂkıb kitaplarının ayrıntılarının ne kadar dikkatlice gozden gecirildiğini, tefsir, hadis ve fıkıh kitaplarına ne kadar ozenle başvurulduğunu anlar ve hakkını teslim ederler. İnsaf sahibi olan halk buyukleri boyle bir eserin hazırlanmış olduğunu gormekten memnuniyet duyacaklardır.

Rızkın sorumluluğunu ustlenen, mutlak anlamda hÂkim bir idareci olan padişahın dini koruması sayesinde aydınların ve halkın dinî bilgilerin yayılmasına ve incelenmesine gunden gune rağbetleri artmakla, "İnsanlar yoneticilerin yolundadır” sırrı kendisinde acıkca ortaya cıkmış olan adaletli padişah, Hz. Omer yaşayışlı, Âlemlerin velinimeti, varlıkların bedeninin ruhu, hukumdarlık sozunun manası, hukumranlık makamının anlamı, yeryuzunun halifesi, muslumanların gozunun nuru, şanı yuce hakan, Osmanoğulları sulalesinin ozu, Sultan Gazi Abdulmecid Han oğlu Sultan Gazi Abdulhamid Han’ın –Allah, mulkunu daim etsin– saadetle ic ice olan hukumdarlıklarındaki yuce varlıkları, butun kotuluk ve uzuntulerden uzak olsun; omru ve hukumdarlığı gunden gune artsın; din ve devletin hayrını isteyenleri, iltifat ve bağışlara mazhar etsin. Padişahlığın işlerini iyi bilen sadık halkını, adalet sacan fikirlerine uygun olarak pek cok guzel hizmete muvaffak kılsın. Sahip oldukları mulklerin yuceliği sayesinde, butun halk emniyet golgesiyle golgelenip iyilik ve ihsan iltifatlarına nail olsun. Peygamberlerin efendisi hurmetine, Âmin.
(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Fıkhın Sultanı İmam-ı Azam-Ebu Hanife Yazar: İbn Hacer El-Heytemi Yayınevi: Semerkand Yayınları Hamur Tipi: 1. Hamur Ebat: 15 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786051590608