Yayınevimiz tarafından yayımlanan, alanında tek yayın olan Alternatif Eğitim Dergisi, dorduncu yılında sizleri 10. sayısı ve yenilenen boyut ve tasarımıyla karşılıyor.
Turkiye'de eğitim alanında onemli bir ses ve alternatif olan Başka Bir Okul Mumkun topluluğunun butun tarihsel gelişimini, gecirdiği evreleri, emek verenlerin kaleminden ilk defa bu kadar derli toplu bir şekilde okurla buluşuyor. Bu sayının editorluğunu yapan Feyza Eyikul, surecin başından beri Başka Bir Okul Mumkun oluşumunun icinde aktif olarak yer almıştır. Derginin bir kısmı ise girişime ilham olan ve başından beri desteğini esirgemeyen yabancı yazarların yazıları ile zenginleştirilmiştir.
Tum dunyada eğitimin niteliğinin gunbegun duşmekte olduğu tartışmalarının yaşandığı bu donemde eğitimde alternatif yaklaşımlara dair soyleyecek sozu olan, yeni yontemler oneren eğitimciler Alternatif Eğitim Dergisi’nde kendilerini ifade olanağı bulabilmektedirler.
Demokratik Okul (DO) ise oncelikle cocuğun ozgurluğune bir atıf ile başlar. Okul denen; cocukların bir araya geldiği mekÂn ve zaman dilimlerinde “(insanın) cocuğun ozgurluğunu” yeniden temin ve tesis etme iddiasındadır. Geleneksel eğitim anlayışından bir sapma olarak gelişen bu yaklaşım, mutlakcı bir anlamdan ote, tarih icinde farklı uygulama şekilleri de gosterir. Cocuğun ozgurluğunun, kurucu ilke olması, aynı zamanda, kaynağını askeri disiplinden alan geleneksel okul anlayışını da cozer. Bu anlayış, otoritenin okuldaki her halini (kurallar, yetişkinler, oğretmenler, notlar yoluyla oluşan kurumsal otorite vb.) sorgulamaya başlar; cocuğu bir kurucu ozne haline getirmeyi dener. Aynı zamanda; yeni olana, bilginin cocuk ozelinde surekli bir varoluş-yokoluş haline, cocuğun hesaplanmazlığına ve ongorulemezliğine de yaşam alanı acma iddiasıdır bu. Boylece korkular, endişeler ve ice kapanmaların da cocuğun dunyasında oluşum alanı bulamayacağını varsayar.
Demokratik Okul yaklaşımında, cocuğun ozgurluk algısının genişliği ile her turlu oğrenim algısının acıklığı ve zenginliği doğru orantılı bir seyir izler. Cocuk, davranış ve eyleminde sınırlarla catışarak deneyimleyerek, algılayarak, bunları icselleştirerek bilişsel ve sosyal-duygusal sınırlarını olabildiğince genişletmeyi oğrenir. Her turlu oğrenmenin kaynağı, bu varlık halidir ki cocuğu surekli bir merak, ilgi ve deneyimlemeye taşır. Her ilgi ve deneyimleme, yeni bir yol acar oğrenme adına. Ozgurluğun cizgileri ise, aynı mekÂnı birlikte paylaşan cocuklarla catışmalarında, kendi koydukları kurallarda ve oğretmenin eşliğinde kendini dayatır. Demokratik okul unsurlarının coğunlukla hayata gecirildiği bir okulda, bu catışmaların cocuk nezdinde oğrettiği, birlikte yaşamın barışcıl kuralları, empati, arkadaşlık, saygı ve nezakettir.
Cocuğun kendini ozgur hissettiği bir okulda, surekli bir catışma icinde olmak bile cocuğu yormaz, onu geri itmez, travmalara yol acmaz; tersine her catışma hali yeni bir deneyimleme ve uzerine duşunulmesi gereken biricikliğe sahiptir; sonuclar cıkarılıp deneyim edinilen bir olaydır, cocuk nezdinde.”
Katkıda Bulunanlar:
Feyza Eyikul, Burak Ulman, Nuri Barış İnce, Gozde Durmuş, Ozenc Kabasakal, Derya Gocer Akder, Deniz Atak, Banu Binbaşaran, Yasemin Akışık Erboğa, Gulesra Gullu, Zeyat Ceylan, Sinan Erdoğan, Deniz Sinal, Hasan Turgut, Ozge Oğuz, Cansu Er Erun, Bediz Gurel, Mehmet Barış Albayrak, Sumeyye Kesra Okumuş, Derry Hannam (İngilizce), Yaacov Hecht (Turkce Ceviri: Sanem Omurlu), Carol Black (Turkce Ceviri: Duygu Kurat)

Kitap Adı: Alternatif Eğitim Dergisi Sayı 10 Yazar: Kolektif Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 15 x 21 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 2789788617348