'Dun Northhampton'a inerken yanımda buyuk parti liderlerimizin bir yığın konuşması ve Trocki'nin ikibucuk şiline aldığım Gundelik Hayatın Sorunları kitabı yanımdaydı. Tamamıyla bayağı bir zalimlikte Birkenhead, Lloyd George ve Churchill'in soylevlerini gecmek gecekten cok zor olurdu. Ancak Trocki benim icin her zaman sağduyu, lekelenmemiş bir samimiyet ve eğitilmiş bir zihinsel kapasite orneği olmuştur. ABD'deki başkanlık secimi kampanyalarından ve buradaki genel secimlerden uzaklaşıp Trocki'nin mevcut durum uzerine incelemelerine yoğunlaşmak başka bir gezegene gitmekle eşanlamlıdır.' - George Bernard Shaw 'Yalnızca Politikayla Yaşanmaz'; kitabın birinci bolumunun başlığı kitabın konusunu oldukca guzel bir şekilde ortaya koyuyor. Gercekten de 1917 Rus Devrimi sadece politik bir olgu olarak değerlendirilemez. Rus Devrimi Rus toplumunu her yonuyle etkileyen sosyal bir ayaklanmaydı ve statukonun butun katmanlarını her yonden nufuz ederek onları dağıttı. Trocki, kulturu insanoğlunun faaliyetlerinin bir toplamı olarak gormektedir ve bu konu uzerindeki yazıları bununla uyumlu bir şekilde oldukca ayrıntılıdır. Bu kitap sosyalist devrimin ulkenin kulturel yaşamı uzerindeki etkileri ve bunun tersi olarak da ulkenin kulturel geriliğinin devrimin rotası uzerine olan etkilerine yoğunlaşmıştır. Bu kitapta tartışılan konu başlıkları arasında Din, İletişim, Medya, Dil, Eğitim, Bilim ve Sanayi, Sinema, Evlilik, Kadının Konumu, Cocuk Bakımı, Proleter Kultur, Sanat, Felsefe, Kırsal Kesimdeki İlkel Koşullar, Aşırı Uzmanlaşmanın Tehlikeleri ve Burokrasi yer almaktadır. Trocki devrimin liderlerinden biri ve Kızıl Ordu'nun kurucusu olarak kendisini eskisinin yıkıntıları uzerinde yeni bir toplum inşasının gorevleri ile yuzleşmek suretiyle kendisini insan odaklı bir sosyalizmin ilk savunucularından biri olarak ortaya koymaktadır.
(Tanıtım Bulteninden)

Sayfa Sayısı: 382

Baskı Yılı: 2000

Dili: Turkce
Yayınevi: Yazın Yayınları
Kitap Adı: Gundelik Hayatın SorunlarıBilim ve Kultur Uzerine Diğer Yazılar Yazar: Lev Trocki Onsoz: George Novack Cevirmen: Yılmaz Oner Yayınevi: Yazın Yayınları İlk Baskı Yılı: 2001 Dil: Turkce Barkod: 2880000051107