"Ulkemizin onde gelen araştırmacı akademisyenlerinden yazar dostum Halit Kakınc, Struma olayı hakkında bugune kadar karanlıkta kalmış bircok bilgiyi de iceren onemli bir eseri yayımlıyor.
Ben, Struma cinayetini bire bir yaşadım. 1941 yılında, 15 Aralık'ta Struma gemisi Sarayburnu acıklarına demir attı. Rıhtıma yanaşmasına izin verilmedi. Gece gunduz polis nezaretinde, 769 insan 72 gun boyunca deniz ortasında hapsedildi ve sonra katledildi.
Yazar Halit Kakınc'ın bu eserinin en sonunda, Anadolu Ajansı'nın 24 Şubat 1942 tarihli acıklamasını bulacaksınız. Vatandaşlarına saygısı sıfır olan ceberut ve despot devlet anlayışını yansıtan bu acıklama, aynı zamanda utanc verici bir yalanı da iceriyor: "Geminin tamiri hitam bulduğu halde…" diye başlıyor.
Aslında motor arızalı olarak, atolyede kalmıştı. Yani, Struma motorsuzdu. Motorsuz bir gemi, kaderine terk edilen 769 insanı taşıyan bir buyuk yuzen tabuttu. Ve devletin Anadolu Ajansı, utanc verici bir şekilde, geminin tamirinin bittiğini iddia ediyor, yalan soyluyordu. Katillerin cinayetlerini ortmeye calışıyordu.
Struma cinayetinin uzerinden 70 yıl gecti. Mensubu olduğum Turk toplumunun eleştirilecek bircok yonu var. Bence bunların başında, eskiden beri suregelen gecmişte kalmış sayısız gunahlarıyla yuzleşememek ve huzura erememek var. Bu cesareti ıskalamak… Cesetleri arka arkaya, ust uste yığıp dolap kapılarını kilitlemek… İyi de, cesetler orada kokuşup duruyor. Koku etrafa yayılıyor, havayı zehirliyor. Şu dolapları artık acıp havalandırsak, gunahlarımızla yuzleşsek, huzura ermeyi denesek daha iyi olmaz mı?"
İshak Alaton
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Struma Yazar: Halit Kakınc Editor: Devrim Yalkut Yayınevi: Destek Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2012 Dil: Turkce Barkod: 9786054607594