Arka Kapak Yazısı (Tanıtım Bulteninden)

“Ben boyle duşunuyorum!” demekle olmuyor. Yıllar var ki, “munazara” sozcuğu dilden duştu. “Safsata” sozcuğu ise her nedense yobazlıkla ozdeşleştirildi, batıl inanc anlamında kullanılır oldu. Oysa akıl yurutme yetisinin hatalı kullanımı anlamına gelir, bir yontem sorunundan ibarettir, safsata.
Dinle, imanla, inancla ilgisi yoktur. Başta Turkcenin kotu kullanımı olmak uzere, eksik bilgi, onyargı, duygusallık, acelecilik, ozensizlik, aşırı genelleme, duygu somurusu gibi nedenlerden kaynaklanır.
Safsata kural olduğunda, konuşanlar birbirini duymaz olurlar. Kısır ortamı dolaylı karalama, sahte acmaz, tecahulu arifane, felaket tellallığı, girift soru gibi laf cambazlıkları doldurur.
Gece gunduz televizyondan, basından, siyasilerden, hatta maalesef yakınlarınızdan yayılan temelsiz ahkÂmın farkında olmamanız mumkun değil. Oyleyse, sorgulayın. Başta konuştuğunuz Turkce olmak uzere, fikirlerinizi, tercihlerinizi, size soylenenleri ya da duyduklarınızı illa ki sorgulayın. Bıkmadan, uşenmeden, yılmadan sorgulayın. Sosyal medya munazaraya el veren bir mecra değildir, twite laf yetiştirmekle kaybedeceğiniz zamanı mesela “ad hominem” safsata nedir, onu oğrenmeye ayırın. Oğrenin ki, arkanızı donup gideceğiniz zamanı doğru kestirebilesiniz. Kendiniz yapıyorsanız da, yapmayın. Ağzınızdan cıkanı kulağınız duysun.

Editor: Mehmet Said Aydın

Kitap Adı: Ben Boyle Duşunuyorum! Demekle Olmuyor Yazar: Alev Alatlı Yayınevi: Everest Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 16,5 x 23,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786051852522