“Ben Bir Kediyim, Adım Henuz Yok”
Japon edebiyatının en ozgun ve unutulmaz eserlerinden biri Ben Bir Kediyim... Alegorilerle dolu ve zevkle okunabilecek bu eser, tum vaktini insanları gozlemekle geciren bir kedinin oykusu. Ortaokul oğretmeni, Budist rahip, sanatcı, bilim adamı, iş adamı gibi tiplemeleri ince bir alayla bezenmiş sivri ve zek dolu bu kedinin diliyle işleyen Natsume Sōseki, kullandığı ozgun bakış acısı ile Cin felsefesi eğitimini de harmanlayarak Meiji donemi Japonyası’nın toplumsal durumunu yansıtıyor.
Kendisini kedilerden cok insanlara daha yakın hisseden bu isimsiz kedimiz, evinde kaldığı ortaokul oğretmeni ve bu oğretmenin evine gelip giden yakın arkadaşlarını alaylı bir dille incelerken, modernleşen Japon toplumunun tartıştığı gundelik konulara değinmeyi de ihmal etmiyor. Bağlarından kopmayan, aynı zamanda da hayranlık duygusundan uzak bir şekilde Batılılaşan toplumun sıradan insanlarını, sivri dilli bir kediden dinlemek sıradışı bir deneyim olacaktır. Ustelik daha once hic fare bile yakalamamış bir kediden.
Natsume Kin’nosuke adıyla doğan yazar (1867-1916), eserlerini Sōseki mahlasıyla yazdı. Japonya’da aldığı Cin edebiyatı ve felsefesi eğitimini muteakiben İngiltere’ye gidip Batı edebiyatına da hÂkim olduktan sonra Japon edebiyatının en usta yazarlarından biri haline geldi. Tokyo’da 1916 yılında hayatını kaybedene dek Kokoro, Botchan, Mon gibi pek cok onemli esere imza attı. Ben Bir Kediyim’i Samet Atik’in Japonca aslından gercekleştirdiği cevirisiyle sunuyoruz.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Ben Bir Kediyim Yazar: Natsume Soseki Cevirmen: Samet Atik Yayınevi: Otuken Neşriyat Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14 x 21,5 İlk Baskı Yılı: 2018 Barkod: 9786051557120