
Tum eserlerinde olduğu gibi bu eserinde de Pirandello, insanın varoluşu ve kimliği uzerine eğiliyor. Halim selim bir adam olan "Vitangelo Moscarda"nın tum hayatı, karısının bir gun kendisine sorduğu ve burnun eğriliğinden dem vurduğu o basit soruyla altust olur. Kendisinden başlayarak tum yaşamını acımasızca sorgular ve kendini yeniden bulmak icin kendini parcalara bolmeyi oğrenir. Moscarda kimdir, kendi gorduğu mu yoksa başkalarının gorduğu mu? Kişilik bolunmesinin acımasızca ve mizahi bir dille işlendiği eser, olumsuz bir de edebi kahraman da yaratır, "Vitangelo Moscarda." Ve o kahraman bize şu soruyu sorar, "İnsan bir midir, hic midir yoksa binlerce midir?"
Yalnızlık asla sizi de kapsamaz; sizi daima dışarıda bırakır ve sadece cevrenizde yabancı birinin var olmasıyla mumkundur: Nerede ve kiminle olursanız olun, tamamıyla yok sayılmalı ve siz de etrafınızdakileri tamamıyla yok saymalısınız ki arzu ve duygularınız kaygı verici bir belirsizlik icinde yitik, havada oylece asılı kalabilsin ve kendinizi kanıtlama arzunuz tamamen ortada kalkarken, bilincinizin ictenliği de yok olsun. Sadece kendisinin yaşadığı, sizinse var olduğuna dair en ufak bir iz veya sese rastlayamayacağınız bir yerdedir gercek yalnızlık ve nitekim orada yabancı olan da sizsinizdir."
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 280
Baskı Yılı: 2015
Dili: Turkce
Yayınevi: Aylak Adam
Kitap Adı: Biri, Hicbiri, Binlercesi Yazar: Luigi Pirandello Cevirmen: Birgul Goker , Nazlı Birgen Yayınevi: Aylak Adam İlk Baskı Yılı: 2015 Dil: Turkce Barkod: 9786059115070
[h=5]Oduller[/h] Nobel Edebiyat Odulu