2012 Orange En İyi Roman Odulu Kazananı
Tanrılar beni kucuk yaşımda surduler yuvamdan, itiraz edemedim; celimsiz, beceriksiz, silik bir evlattım. Soyleyecek soz bulamadım, alt tarafı bir olumluydum. Yalnız kalmanın, yenik duşmenin nasıl bir şey olduğunu bilirdim sadece. Sen boyle yenikken başkasının iyi talihinin nasıl diken gibi battığını da.
Lakin kader orgum henuz sonlanmamıştı. Surgunum Aristos Achaion’un yanına, guzelliğinin guneşi dibinde diz cokmeye cıkmıştı. Mağlup olmuştum lakin boyle bir guzellik karşısında mağlup olmaktan kim utanır ki? HikÂyelerimizde o en iyimiz, en kahraman, en kuvvetlimiz olarak gecer. HikÂyelerimize gore bunun sebebi damarlarında akan ilahi kandır. HikÂyelerimiz yaşlılar tarafından ateş başlarında anlatılır, kahramanlardan bahseder ama kahramanlar yaşlanmaz hic.
HikÂyelerimizde savaşı yiğit Akha’ların kazandığı anlatılır...
HikÂyelerimiz gerceği soylemiyor. Savaşın kazananı olmaz. Cağlar gecer, ustumuzde takımyıldızlar donup durur, ayla guneş her zamanki yollarını bitkin takip eder ve biz, biz felakete uğramışlar, biz sevdiğinden ayrı duşmuşler aşkın icimizi titreten şarkısı kulağımızda, huzursuz yatarız duştuğumuz yerde.
Ben, Kirke’nin yazarı Madeline Miller, Akhilleus’un Şarkısı’nda, şanı icin hayatından vazgecen yarı tanrı Akhilleus’u, can yoldaşı Patroklos’u ve Troya Savaşı’nı; kralların, tanrıların, savaşcıların destanını iki Âşığın gozunden anlatıyor.
“Madeline Miller, carpıcı ve tutkulu aşklarını Homeros’un surukleyici manzum destanı kadar sade ve incelikli diliyle aktararak, bu iki genc adamın efsanelerde değil, gerceklikte var olduğuna bizi ikna etmeyi başarıyor. Bu sayede isimlerini, 3000 yıldır anlatılagelen bu hikÂyeyi zenginleştirerek bir sonraki nesle de aktarıyor.”
-Mary Doria Russell, Serce’nin yazarı-
“İlyada ve oncesindeki olayların Patroklos gozunden surukleyici bir yeniden anlatımı; elden bırakması zor bir kitap, klasik eser sevenler ozellikle Tanrıca Thetis karakterinin ozundeki vahşi yan ve antik donem esintisiyle buyulenecek.
-Donna Tartt, Saka Kuşu’nun yazarı-
“Akhilleus’un Şarkısı, İlyada destanını daha once hic okumadığınız denli gercekci bir tarihsel ve fantastik anlatımla ortaya koyuyor...”
-Instinct Magazine-
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Akhilleus'un Şarkısı Yazar: Madeline Miller Cevirmen: Seda Cıngay Yayınevi: İthaki Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 376 Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786057762931