1984
Distopya olarak nitelendirilen George Orwell’ın bu şahane eseri, gecmişin aslında ne kadar da gelecekten izler taşıdığını ortaya koyuyor. 1948’de kaleme aldığı bu eser ile Orwell, gunumuz modern dunyasına bir protesto bırakıyor. Her ne kadar kitabında 1984 yılını tasvir etse de kitabın derinliklerinde bugunden izler de bulabilmeniz mumkun. Bu durumda elbette ki George Orwell’ın ileri goruşluluğu etkili.

Sovyet Rusya’ya bir eleştiri niteliğinde olan bu kitap, gunumuz siyasetinin baskısı, toplumdaki adaletsizliği, insanların tek tipleştirilmek istenmesi, zihnin kontrolu ve bireyselliğin yok edilmesi gibi kavramlar uzerinde de duruyor. Utopik olduğu kadar gercekci yonlere de yer veren roman, sizi yaşadığınız toplum duzeni icerisinde de duşunmeye davet ediyor. Onlem alınmadığı takdirde nerelere suruklenebileceğimiz konusunda ipucları veren bu romanı, elinizden bırakamayacaksınız.

Modern Dunyaya Bir Protesto: 1984
Buyuk Birader olarak adlandırılan kişi ve onun denetimindeki partisi, Okyanusya yonetiminin başıdır. Okyanusya’da Buyuk Birader’in otoritesiyle, toplumda hiyerarşik bir sınıflandırma bulunur. Topluma, tum insani duygulardan arınmalarını emreden Buyuk Birader; ulkede aşkı, erotizmi, bireysel evliliği ve gunluk tutmak gibi insani eylemleri de yasaklamıştır. Evlilikler, tamamen devlet kontrolundedir ve amac yalnızca devlete hizmet edecek cocuklar yetiştirmektir. Diğer yandan, ulkedeki tum yazılı ve yazısız yayın organları, sadece devlete bağlıdır ve asla kendi duşuncelerinizi ifade etmenize izin verilmez.

Coğunluğun bu sisteme uyduğu ve itiraz etmeksizin Buyuk Birader’e saygı gosterdiği Okyanusya’da, elbette ki sisteme karşı gelen kişiler olacaktır. Bunlardan biri de Doğruluk Bakanlığı’nda calışan Winston’dır. İcerisinde bulunduğu sıkışmışlık hissi, onu her şeye karşı gelmeye itecektir. Hikayede burada başlar. Winston’ın başkaldırışı, Julia ile olan yakınlaşması ve eylemleri sonucu başına gelenleri George Orwell, buyuk bir ustalıkla işlemiştir. Kitabın sonundaysa Winston’ın turlu işkenceler sonucu, devlete bağlı bir vatandaşa donuşturulduğune tanık oluruz.

Bunu Biliyor muydunuz?
George Orwell kitabın gectiği yıl olarak aslında 1980 yılını secmiştir. Fakat kitabın tamamlanması, Orwell’ın hastalığının da etkisiyle uzadıkca yılı, 1982 olarak değiştirmiş, sonrasında ise 1984 yılında karar kılmıştır. Bunun nedeni ise Orwell’ın kitabın yazımını 1948 yılında tamamlamasıdır. Orwell, 1948’in son 2 rakamının yerlerini değiştirmeye karar verir. Boylece kitap, 1984 adı ile basılır.


Kitap Adı: 1984 Yazar: George Orwell Cevirmen: Celal Uster Yayınevi: Can Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 352 Ebat: 12,5 x 19,5 İlk Baskı Yılı: 2000 Dil: Turkce Barkod: 9789750718533