
“Yılın hemen her gunu, turlu meyve kokularının hÂkim olduğu bir fabrika... Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında Osmanlı cileği, ahududu ve Tokaloğlu kayısısı; Yine Temmuz ve Ağustos aylarında Kutahya ve Afyonkarahisar vişnesi; Eylul ayında Isparta gullerinden uretilmiş gul suyu, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında Dortyol portakalı, Mersin turunc ve limonu, Bodrum mandalinası, ayrıca Brezilya ve Yemen kahveleri, Gana kakaosu... Butun yıl boyunca bu muhteşem aroma bombardımanından sadece fabrika değil, cevresi de doğal olarak etkilenmekte.”
Belleklerimizde icki ve sigarayla butunleşen Tekel, yeni kurulmuş Turkiye Cumhuriyeti’nin en onemli yatırımlarından biriydi. Sadece icki ve sigara değil, tuzdan caya kadar uzanan geniş bir yelpazede uretim yapıyor, urunlerine hammadde sağlarken de ciftciliğe yurt capında buyuk bir destek sağlıyordu. Demokrat Parti doneminden beri sıklıkla gundeme getirilen ozelleştirilme sonunda kureselleşmenin de dayatmasıyla 2004 yılında gercekleştirildi. Tekel satıldı. Otuz yıldan uzun bir zaman Tekel’in icki bolumunde ceşitli gorevlerde bulunan, son olarak da Mecidiyekoy Likor ve Kanyak Fabrikası Muduru olarak gorev alan Kerim Yanık, bize her donem siyasetin elinin değdiği Tekel’i, likorlerin kokusunun eşliğinde anlatıyor.
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Tekel'in Nesi Kaldı-Damaklarda Tadı Kaldı Yazar: Kerim Yanık Yayınevi: Oğlak Yayıncılık Hamur Tipi: 2. Hamur İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789753299497