ABD ve Cin arasındaki gerilim ve ticaret savaşının en cok etkilediği şirketlerden bir tanesi olan Huawei, cıkaracağı yeni cihazlarda Google servislerini kullanmaktan mahrum bırakılmıştı. Ancak dunyanın en buyuk ikinci akıllı telefon ureticisi olan şirket, Google'ın başını bir hayli ağrıtacak gibi duruyor.
Google'ın bu konuda zorlanacağına dair iddia ise Financial Times'tan geldi. Financial Times'ta yer alan habere gore, şirketin akıllı telefon kanadının kendisini onarma şansı bulunuyor. Tabii bu da Google icin bir tehdit anlamına geliyor.
[h=2]Huawei'nin eksikliği Google'ı zorlayacak mı?[/h]
Forbes'tan Zak Doffman'ın haberinde gore, ABD'deki başkanlık seciminde kazanan taraf Joe Biden olursa bir "U donuşu" yaşanabilir. Ancak yine de her ne olursa olsun dunyadaki mobil ekosistem geri donulemeyecek şekilde değişti. Doffman'a gore sarsılmaz gorunen Android ve iOS hÂkimiyeti, oldukca sert bir şekilde sarsılıyor.
Doffman, kara liste olayı sonrası gidişatı değiştirebilecek iki potansiyel olduğunu ifade ediyor. Bunlardan ilki Huawei dışındaki Cinli akıllı telefon ureticilerinin hızlı yukselişi ki burada ilk goze carpan Xiaomi oluyor. Ayrıca satışlarda Apple'ı gecerek ucuncu sıraya oturan Xiaomi'nin yanı sıra OPPO, vivo, OnePlus ve RealMe gibi şirketler de bulunuyor.
İkincisi ise Huawei'nin karşılaştığı yasaklara tepkisi oldu. Şirket, Android'e karşılık olarak HarmonyOS'u, Google Mobil Servisler'e karşılık olarak ise Huawei Mobil Servisleri'ni geliştirdi. Huawei, ayrıca HarmonyOS'un acık kaynaklı bir işletim sistemi olacağını ve diğer Cinli teknoloji şirketlerinin bunun Cin ile batı arasındaki bir kopru olarak kullanması gerektiğini dile getirdi.
Mağazasındaki uygulamalar ve kuresel geliştirici ağı bakımından Google'a gore daha kısıtlı bir kaynağa sahip olan Huawei, buralara yatırım yapma konusunda elini korkak alıştırmıyor. Ustelik Huawei yoneticileri yeni işletim sistemi konusunda oldukca iddialı. Huawei Yonetim Kurulu Başkanı Guo Ping, bir hafta once yaptığı acıklamada "Dunya, yeni acık bir sistem arıyor. Huawei, Android'in başarısına yardımcı olduysa neden kendi sistemimiz başarılı yapmayalım" ifadelerini kullandı.
Peki, siz bu konuda hakkında ne duşunuyorsunuz? Sizce HarmonyOS, mobil işletim sistemleri arasında ucuncu buyuk olmayı başarabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.