Binlerce yıldır sofraların, kulturun, ekonominin, kısacası yaşamın bir parcası olan zeytin ve zeytinyağı tarihin tum insanlığa mirasıdır. Biraz derinlemesine ilgilenen herkesin gozlerini ışıldatan bu zenginliği yakından tanıdıkca hayran olup yuceltmemek elde değildir. Ozellikle son yıllarda sağlıklı bir yaşam surdurmenin yollarının daha fazla aranmaya başlamasıyla zeytinyağına yonelik ilgi de giderek artmıştır. Yıllar suren ve kıtalararası calışmanın urunu olan bu kitabın orijinali, iki yuzyıla yaklaşan gecmişiyle bilim dunyasındaki saygınlığı şuphe goturmeyen İngiliz Kraliyet Kimya Derneği (Royal Society of Chemistry) tarafından yayımlandı. Uretiminden depolanmasına, sağlığa faydalarından kusurlarına, zeytin ağaclarının dikiminden hasat şenliklerine kadar tum yonleriyle zeytinyağının hikÂyesi, başta ureticiler ve tuketiciler olmak uzere zeytine gonul bağı olan tum zeytin severler icin anlatılıyor... “Nice uygarlıkların beşiği Anadolu’da ‘olmez ağacın peşine duşeli’ yıllar gecti. Bu dikdortgen coğrafyanın her koşesinin zeytin ve zeytinyağına dair oykuleriyle haşır neşir olmaya devam. Zeytin ve zeytinyağı kulturel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla kendine ozgu bir yaşam pınarı olmanın otesinde; insanların sağlıklı ve lezzetli beslenmesinde payı olan bir nimettir cunku. Genc kuşağın da ‘altın sıvı’yı onemsemesi beni mutlandırıyor. Ege’de Atolye’nin kurucusu zeytin Âşığı bir kimyager olan Zeynep Delen Nircan’ın meslektaşları Richard Blatchly ve Patricia O’Hara ile birlikte İngilizce yazdıkları bu zeytin oykusunun Turkce cevirisi, bizi ulke dışındaki zeytinlikler ve zeytincilerle tanıştırmakla kalmıyor, aynı zamanda Turk zeytinciliğinin tanıtılmasına katkıda bulunuyor. Ureticiler, tuketiciler, ziraat fakulteleri ve zeytincilik enstituleri oğrencileri icin guvenilir bir rehber niteliği taşıyan bu calışma, kaliteli zeytinyağı uretim, muhafaza ve tadımının yanı sıra, hileli zeytinyağları ile mucadele konusunda değerli ipucları iceriyor. Teknik bilgiler doğal olarak oncelik taşısa da, okuru sıkmayan kolay anlaşılır bicemiyle tum zeytin gonuldaşlarının başucu kitaplarından biri olacağına inanıyorum.”
Artun Unsal

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Zeytinlikten Sofraya Zeytinyağının Hikayesi-Her Ureticinin ve Tuketicinin Bilmesi Gerekenler Yazar: Patricia Ohara , Richard Blatchly , Zeynep Delen Nircan Cevirmen: Zeynep Delen Nircan Yayınevi: İş Bankası Kultur Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Sayfa Sayısı: 396 Ebat: 15,5 x 22,5 İlk Baskı Yılı: 2020 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786257999335