Dunya uzerinde 18. yuzyılda sanayileşme ile başlayan ve gunumuze kadar devam eden surec-te, ekonomik gelişmeyle birlikte doğal kaynakla-rın kayıtsızca kullanılarak uretim ve tuketim duzeyinin artırıldığı ve yaşam standartlarının yukseltildiği bir gelişme modeli esas alınmıştır, ozellikle 20. yuzyılın ikinci yarısından sonra hızla artan nufusla birlikte gıda maddeleri ve enerji kaynaklarının kullanımı ve buna bağlı olarak tuketimde de buyuk bir artış gorulmuştur. Bu durum başta doğal kaynakların tukenmesi, oluşan atıkların kontrol edilememesi ve iklim değişikliği olmak uzere bircok olumsuz cevre sorununun yaşanmasına neden olmuştur.
Dunyadaki bircok ulkenin başlıca sorunu olan atık yonetimi, ulkemizde de ozenle yurutulen calışmaların başında yer almaktadır. Ulkemizde atık yonetimi alanındaki calışmalar toplumsal duyarlığın artması ile birlikte son 15 yılda cok ciddi bir gelişme gostermiştir.
Bu cercevede; başta anayasa ve cevre kanunu olmak uzere ilgili yonetmelikler ve uluslararası sozleşmeler cercevesinde cevrenin korunması, kirliliğin onlenmesi, cevreye uyumlu uretim ve tuketim faaliyetlerinin surdurulmesi icin gayret gosterilmektedir.
Ulkemiz de, Sıfır Atık Yonetimi ile israfın on-lenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri donuşturulmesini kapsayan atık yonetim felsefesi hedef olarak tanımlanmıştır.
Cevrenin bize atalarımızdan kalan miras değil, bir emanet olduğunun bilincinde ve onu gelecek nesillere en guzel şekilde bırakma gayretinde olmalıyız. Bu alanda her ferdin cevreci olma ve uzerine duşeni yapma mecburiyeti vardır.
Bu duşunceden hareketle bilincli cevre konusun-da hedefe ulaşmada bir nebze de olsa katkı ola-cağı umidiyle bu alanda eksikliği duyulan “SI-FIR ATIK” kitabını sizlere sunmaktayız. Bu derleme kitabın boyle bir ihtiyacı karşılamada onemli bir rehber olacağı kanaatini taşımakta-yız.

(Tanıtım Bulteninden)

Kitap Adı: Sıfır Atık Yazar: Elif Rabia Gurbuz Yayınevi: Yazarın Kendi Yayını Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 14 x 20 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Dil: Turkce Barkod: 9786050318487