
Bu kitap gunumuz iktisat yazınının hakkınca anlaşılması icin kacınılmaz hale gelen temel matematiksel yontemleri, iktisat oğrenimi goren oğrenciler tarafından kapsamlı olarak oğrenilmesi icin yazıldı. Ne yazık ki, cok kimse icin matematik oğrenme acı ilac alma gibidir - mutlaka gerekli ama son derece tatsız bir iş. "Matematik korkusu" olarak da adlandırılan boylesi bir tutumun kokeni -inanıyoruz ki buyuk olcude matematiğin oğrencilere sunulmasında sıklıkla izlenen o uğursuz tavırda yatmaktadır. Kısa ve oz olmanın zarafet olduğu inancıyla, acıklamalar coğu zaman acıklık sağlamayacak olcude kısa tutulmakta ve bu da oğrencilerin kafasını karıştırarak hak etmedikleri bir entelektuel yetersizlik duygusuna yol acmaktadır. Aşırı formal bir sunuş tarzı, sezgisel acıklamalar ve "gecerliliği" konusunda orneklerle desteklenmediğinde motivasyonu ortadan kaldırabilir. İşlenen konularda dengesiz bir ilerleme, belli bazı matematiksel konuların gercekte olduklarından daha zor gorunmelerine yol acabilir. Son olarak, alıştırma problemlerinin munhasıran karmaşık ve zor tutulması, arzu edildiği gibi duşunmeyi teşvik etmek yerine oğrencinin kendine guvenini yerle bir edebilir.
Kitabın yazarları kitapla ilgili yazdıkları onsozde yukarıda sıralanan olguları dikkate alarak kitabın yazı surecini şoyle ozetlemişler: "Butun bunları dikkate alarak, korku yaratan ozellikleri en aza indirmek icin cok ciddi bir gayret sarf ettik. Ustu kapalı acıklamalar yerine, olabildiğince sabırlı acıklamalar verdik. Uslubu bilerek resmiyetten uzak ve "okuyucu dostu" olarak sectik. Rutin olarak, kitabı okurken oğrencilerin kafasında oluşabileceğini duşunduğumuz soruları ongormeye ve cevaplamaya calıştık. Matematiğin iktisat icin gecerliliğini vurgulamak icin oncelikle iktisatcının analitik gereksinimlerinin ilgili matematiksel tekniklerin incelenmesini gerektirdiğini gordukten hemen sonra, bu teknikleri uygun iktisadi modeller ile orneklendirerek sunduk. Yine, matematiksel aletler cantasını, temel nitelikteki aletler daha sonra ele alınacak daha ileri aletler icin bir atlama taşı hizmetini gorecek şekilde cok dikkatlice geliştirilmiş bir program uzerine inşa ettik. Uygun olan her yerde, grafiksel gosterimlerle cebirsel sonuclar gorsel olarak desteklendi. Ve alıştırma problemlerini, yeni başlayanları farkında olmaksızın hayal kırıklığına uğratacak ve gozunu korkutacak keskin meydan okumalar olarak değil de kavramalarını kolaylaştıracak ve kendine guvenlerini pekiştirecek alıştırmalar olarak tasarladık."
İcindekiler:
Matematiksel İktisadın Doğası
İktisadi Modeller
İktisatta Denge Cozumlemesi
Doğrusal Modeller ve Matris Cebri
Doğrusal Modeller ve Matris Cebiri (Devamı)
Karşılaştırmalı Durağanlıklar ve Turev Kavramı
Turev Alma Kuralları ve Karşılaştırmalı Durağanlıklarda Kullanışları
Genel Fonksiyon Modellerinde Karşılaştırmalı Durağanlık Cozumlemesi
Optimizasyon: Denge Cozumlemesinin Ozel Bir Ceşidi
Ustel ve Logaritmik Fonksiyonları
Birden Cok Secim Değişkeni Durumu
Eşitlik Kısıtlamaları Altında Optimizasyon
İleri Optimizasyon Konuları
İktisadi Dinamiklik ve İntegral Kalkulusu
Surekli Zaman: Birinci-Mertebe Turevsel Denklemler
Yuksek Mertebe Turevsel Denklemler
Kesikli Zaman: Birinci-Mertebe Fark Denklemleri
Yuksek Mertebeden Fark Denklemleri
Eşanlı Turevsel Denklemler ve Fark Denklemleri
Optimal Kontrol Teorisi
(Tanıtım Bulteninden)
Sayfa Sayısı: 714
Baskı Yılı: 2016
Dili: Turkce
Yayınevi: Literatur Yayıncılık
Kitap Adı: Matematiksel İktisadın Temel Yontemleri Yazar: Alpha C. Chiang , Kevin Wainwright Cevirmen: Osman Aydoğuş Yayınevi: Literatur Yayıncılık İlk Baskı Yılı: 2016 Dil: Turkce Barkod: 9789750407307