Yazar ve gezgin Tristan Gooley, doğada, acık arazilerde dolaşırken, ipucları ile dolu doğal bir dunyanın farkına varır. Ağacın kokleri guneşin yonunu belirtir. Buyukayı, zamanı anlatır. Yanınızdan gecen kelebek hava icin bir ipucudur. Bir kumul, hÂkim ruzgÂrı ortaya cıkartır. Tarcın kokusu rakımdan bahseder. Tomurcuklanan bir cicek guneyi işaret eder. Gooley, DOĞANIN İŞARETLERİNİ OKUMANIN KAYBOLMUŞ SANATI ile anavatanında ve dunyanın dort bir yanında arazi yuruyuşlerine onlarca yıl harcayarak tahmin ve izleme yontemleri icin elde ettiği 850’den fazla ipucunu paylaşıyor. İster kıyı şeridi boyunca ister kırlarda, ister dağlarda ister şehirde, isterseniz gece yuruyun, bu kitap, arazinin, Guneş’in, Ay’ın, yıldızların, bitkilerin, hayvanların ve bulutların neleri acıklayabileceği konusunda mukemmel bir kaynak; yeter ki nasıl etrafınıza bakmanız gerektiğini bilin!
“Yaşadığımız cağın hızına uyum sağlamak icin kendimize yaşam alanı olarak sectiğimiz buyukşehirlerin beton ormanlarının arasında bilgisini kullanmayı unuttuğumuz, ancak genlerimizde hÂl kayıtları bulunan doğayla sohbetimizi yeniden başlatmamızın ipuclarını taşıyan rehber bir kitap. Cunku kaynakla bağlantı, ozumuzle bağlantımızı guclendirir.”
- Meltem Guner -
“Yeryuzunun en kutsal kitabı doğanın kendisidir. O nedenle yaratılmış ve yaratılacak olan her canlının ozgurluğune gore derinleşir ve sırlarla dolu sayfalarını bir bir acık eder. Bunu yaparak, yaratımın akıl almaz kusursuzluğuna hayranlık uyandırırken, okuyucunun ozunu derinleştirip, goğun kutlu yasalarını ruhuna, adeta kece işler gibi, sabırla yoğurur.
Boylece ozu, binlerce yıldır atalarının yurumuş olduğu yoldaki ayak izlerini takip etmeyi oğrenir.
O yoldaki gercek ve gerekli olanla, yaşamın yolunu adım adım yururken, doğanın butunluğunu yansıtan huzur ve dinginliği soluk soluk icine nakışlayan bir kişiliğe, bir bilgeliğe erişir.
Doğa ulke ve sınır tanımadığı gibi, yasaları ve işaretleri de sınıra bağlı değildir. Doğa tek bir dili konuşur. İşaretleri de grameridir.”
- Asu Mansur -
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Doğanın İşaretlerini Okumanın Kaybolmuş Sanatı Yazar: Tristan Gooley Cevirmen: Sinan Terek Yayınevi: Destek Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786053115076