DİYARBAKIR'da taş ustası Cuma Balıkcı, kalkan yanardağlardan olan 1957 rakımlı Karacadağ'dan topladığı bazalt taşlardan tavla kutusu, sehpa, vazo, masa, guvercin yuvası ve abdestlik gibi tasarımlar yapıyor. Cuma Balıkcı, yetkililerden destek beklediğini ifade ederek, "Bir burcta 5 metrekarelik alanda yer verseler taşlarımı sergilemek istiyorum" dedi.
Merkez Sur ilcesinde yaşayan Cuma Balıkcı, değirmen taşı ustası babasının yanında kucuk yaşlarda taş oyma sanatına başladı. 30 yıldır aralıksız surdurduğu taş işleme ustalığını ilerleten Balıkcı, kalkan yanardağlardan olan 1957 rakımlı Karacadağ'dan topladığı bazalt taşlara şekil veriyor. Ailesiyle birlikte yaşadığı tarihi konak icerisinde bir odayı atolyeye ceviren Balıkcı, taştan tavla kutusu, sehpa, vazo, masa, guvercin yuvası ve abdestlik gibi ceşitli eserler yapıyor.
'TAŞLARLA ANLAŞIYORUM'Bazalt taşından başka bir taş kullanmadığını soyleyen Balıkcı, tek isteği urettiği urunleri bir sergiyle tanıtmak olduğunu ifade etti. Balıkcı, "6 yaşındayken babamın yanında calışmaya başladım. Ona yardım ediyordum. Taş işleme mesleğini oğrenince kendim ceşitli urunler yapmaya başladım. Taşlarımı Karacadağ'da iş makinelerinin calıştığı temel kazılarından getiriyorum. Taşın guzelliği bazalt olmasıdır. Taşa bakıyorum, bu taş nasıl ve hangi malzemeyle işlenmişse anlıyorum. Taşlarla anlaşıyorum. Ben devlet buyuklerinden ricada bulunuyorum. 82 burc var, birini bana verseler. 5 metrekarelik alanda taşlarımı sergilemek istiyorum. Diyarbakır surların yapımında kullanılan taşları işliyorum. Eski bir cekicimle o taşlara hayat veriyorum. Bazalt taşı dışında başka taş kullanmıyorum" dedi.
Kaynak: Demiroren Haber Ajansı / Ahmet UN