“Tum hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yontemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıc kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hicbir şey yapamıyorum…” Karabasan gibi bir gelecek atmosferi… Geceleyin sokakları terorize eden, yaşamları şiddet uzerine kurulu gencler ve bu hikÂyenin anti-kahramanı Alex... Yayımlandığı gunden bu yana “kult roman” ozelliğini kaybetmeyen Otomatik Portakal’ın 15 yaşındaki kahramanı, “iyi ya da kotu nedir?”, “İnsan ozgur iradesiyle kaderini secebilir mi?” gibi soruların yanıtlarını kurcalarken, şiddet dolu sahnelere Beethoven’ın, Mozart’ın muziği eşlik ediyor; Alex ve “cete kardeşleri” Pete, Georgie ve Aptalof, yarattıkları yepyeni dilin kelimelerini okurun zihnine kazıyorlar. Unlu yonetmen Stanley Kubrick tarafından 1971’de filme de cekilen Otomatik Portakal tum zamanların en sarsıcı romanlarından. “Cockney dilinde (İngiliz argosu) bir deyiş vardır. ‘Uqueer as as clockwork orange’. Bu deyiş, olabilecek en yuksek derecede gariplikleri barındıran kişi anlamına gelir. Bu cok sevdiğim lafı, yıllarca bir kitap başlığında kullanmayı duşunmuşumdur. Bir de tabii Malezya’da ‘canlı’ anlamına gelen ‘orang’ sozcuğu var. Kitabı yazmaya başladığımda, rengi ve kokusu hoş bir meyvenin kullanıldığı bu deyişin, tam da anlatmak istediğim duruma, Pavlov kanunlarının uygulanmasına dayalı bir hikÂyeye cok iyi oturduğunu duşundum.”
- Anthony Burgess -
(Tanıtım Bulteninden)
Kitap Adı: Otomatik Portakal Yazar: Anthony Burgess Cevirmen: Aziz Ustel Yayınevi: İş Bankası Kultur Yayınları Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 12,5 x 20,5 İlk Baskı Yılı: 2019 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9786052957929