Mayıs ayının ilk gununde kırlarda gezintiye cıkan şair, bir papatyayla karşılaşır. Ona hayranlığını coşkuyla dile getirir. O gece ruyasında bu cicekle bir şekilde bağlantılı olan Kralice Alkestis’i ve Aşk Tanrısı’nı gorur. Aşk Tanrısı, şairi gecmişte Troilus ile Cressida’da yaptığı gibi, sadakatsiz kadınları yazmış olması nedeniyle azarlar. Kralice ise şairi korumaya calışır; bundan sonraki eserlerinde aşkta vefa gostermiş, bu uğurda acılar cekmiş kadınları yazmasını emreder.
Kleopatra ile başlamalıdır. Şairin tamamladığı hikÂyeler Kleopatra, Thisbe, Dido, Hypsipyle ve Medea (ikisi aynı hikÂye icinde anlatılır), Lucretia, Ariadne, Philomela, Phyllis ve Hypermestra’nın hikÂyeleridir.
Chaucer, tarihten ve mitolojiden sectiği bu karakterleri ustalıkla gizlediği gercek amacı doğrultusunda yeniden yorumlayıp cok farklı bicimde nakleder. Daha sonra Canterbury HikÂyeleri’nde kullanacağı “decasyllabic couplet” (her biri on heceden oluşan kafiyeli beyitler) biciminde olan eserin 1385-86 civarında yazıldığı tahmin edilir.
Halide Edip İyi Kadınlar Efsanesi icin şoyle demiştir:
“Ben, Chaucer’ın, elli sene aradığı, tecrube, muşahede ve azim ile birbirine mezcederek Canterbury masallarında ortaya attığı muhalled [şaheser, kalıcı] san’atını ilk defa bu efsanede sezdim. İlk defa bu efsanede, bir eserin parcalarının birbirine dikişle tutturulmuş değil, birbirine orulmuş olduğunu gordum.”

(Tanıtım Bulteninden)

Genel Yayın Yonetmeni: Şebnem Ciler Tabakcı

Kitap Adı: İyi Kadınlar Efsanesi Yazar: Geoffrey Chaucer Cevirmen: Semih Lim Yayınevi: İmge Kitabevi Hamur Tipi: 2. Hamur Ebat: 13,5 x 21 İlk Baskı Yılı: 2018 Baskı Sayısı: 1. Basım Barkod: 9789755338668