Kış aylarında sıklıkla tuketilen cennet meyvesi diğer adıyla hurma denilen yendiği zaman dilde kuruluk hissi veren olmazsa olmaz dediğimiz sofraların vazgecilmez meyvesi Trabzon hurması nedir? Trabzon hurması nedir? Trabzon hurması nerede yetişi, faydaları nelerdir? Trabzon hurması ile neler yapılır? Trabzon hurması yemekleri nelerdir?
[h=3]TRABZON HURMASI NEDİR?[/h] Bilimsel adı: Diospyros kaki
Ust sınıf: Diospyros
Familya: Ebenaceae (Abanozgiller)
Tur: D. kaki
Takım: Ericales
Takson Basamağı: Tur
Trabzon hurması Trabzon hurması (Diospyros kaki), Cennet hurması ya da Akdeniz Hurması, yoresel adı ile ambe veya amme, abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz bolgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağac turu ve bunun meyvesine verilen ad. "Hurma" Farsca khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Turkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip, Hatay bolgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence (fransız inciri) veya frenk elması olarak da bilinir.

Morfolojik ozellikleri
Kışın yaprağını doken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaccıktır. Govdenin kabuğu levhalar halinde catlaklıdır. Yapraklar eliptik bir yapıda 6–15 cm uzunluğunda, ust yuzu parlak koyu yeşil ve tuysuz, alt yuzu tuyludur. Sarımsı beyaz cicekleri haziran ayında acar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tuketilmektedir. Anavatanı Cin ve Japonya'dır. Turkiye'de karadeniz kıyılar ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
Dunyada Akdeniz Hurmasının 2 milyon ton civarında uretildiği tahmin edilmektedir. Cin en onemli uretici konumunda bulunurken bunu sırayla Guney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması uretimine yonelen ulkelerin başında gelmektedir. Ancak Turkiye'de bu meyve 40'ın uzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen uretim yıllık 15 bin tonu gecmemektedir.
Trabzon hurması İceriği
Trabzon hurmasının ozellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengindir.[2] 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin (20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini ceşitleri), 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ icermektedir. Ayrıca mineral madde iceriği bakımından zengin olup, ozellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yuksek oranlarda ihtiva etmektedir.
Faydaları
Yapılan tıbbi araştırmalarda ozellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolu ve yuksek tansiyonu duşurucu ozelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.
Kocayemiş, Kara hurma adlarıyla da bilinen meyve, bol miktarda, protein, karbonhidrat, seluloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, C vitaminleri.
[h=3]TRABZON HURMASI İLE YAPILAN TARİFLER[/h]Trabzon Hurması Tatlısı
Kuzguncuk Bombası
Barbarossa
Trabzon Hurmalı Dondurma
Trabzon Hurmalı Milkshake
Trabzon Hurmalı Kek