Batı Roma İmparatorluğu'nun cokuşunden sonra Roma İmparatorluğu'nun mirası yuzyıllarca Doğu Roma İmparatorluğu'nda, ya da sonradan tarihcilerin verdikleri adla Bizans İmparatorluğu'nda yaşadı. 1453'te Fatih Sultan Mehmed'in komuta ettiği 80.000 kişilik Osmanlı gucu harekete gectiğinde İmparator XI. Konstantinos'un yonetimindeki Bizans İmparatorluğu kucuk bir kırsal alanla cevrelenmiş, ama tarihi surlarıyla cok iyi korunabilen bir kentten, Konstantinopolis'ten ibaretti. Dort ay suren kuşatma, karada, denizde ve surları havaya ucurmak veya bunu engellemek icin karşılıklı olarak lağım (tunel) kazan askerler nedeniyle yer altında şiddetli catışmalara sahne oldu. Osmanlı ordusu tarihin gorduğu en guclu toplarla kent surlarını gunlerce dovdu. Hatta Bizans tarihcisi Kritovulos'a gore bu kuşatma savaşında uzun menzilli yeni bir havan topu tasarlamanın onuru da II. Mehmed'e ait oldu. Sonunda Osmanlı kuvvetleri kente girdiler. Padişah da 29 Mayıs'ta oğle civarına kadar kara surlarının dışında kaldıktan sonra at ustunde kente girerek Ayia Sofia'ya gitti. Konstantinopolis'in Duşuşu; Osmanlıların Bizans'ı Fethi bu konuda yazılmış kitaplardan oldukca farklı. Eserin ilk bolumunde John Haldon Bizans'ın tarihcesini, politik dunyasını, askeri orgutlenmesini ve dış dunyayla ilişkilerini araştırıyor. İkinci bolumu yazan Stephen Turnbull ise Konstantinopolis savunmasının Bizans tarihi boyunca daima temel dayanağı olan kent surlarını inceliyor. Kitabın son bolumunde kuşatma oncesindeki hazırlıklar anlatıldıktan sonra, kent cevresinde ve surlarda cereyan eden savaş ele alınıyor. Bolumun yazarı David Nicolle her iki tarafın kumandanlarını, askeri kuvvetlerini, kullandıkları teknolojileri inceliyor ve bir savaş muhabiri gibi bizi adım adım sona, kentin duşuşune goturuyor. Konstantinopolis'in Duşuşu; Osmanlıların Bizans'ı Fethi'da yer alan cok sayıda renkli resim, harita ve illustrasyon kitabın son derece rahat okunan anlatımını destekliyor. Tarihci John Haldon, Princeton Universitesi'nde oğretim uyesi, cok sayıda eseri var, bunlardan Bizans Tarih Atlası, yine Ali Ozdamar cevirisiyle Kitap Yayınevi tarafından yayınlandı. Tarihci Stephen Turnbull, Leeds Universitesi'nde oğretim uyesi, askeri tarih alanında calışıyor, Japon askeri tarihi uzerine bircok eser kaleme almış. Tarihci David Nicolle'un da Ortacağ askeri tarihi ve İslam savaş sanatı uzerine bircok eseri var.
Sayfa Sayısı: 288
Baskı Yılı: 2010
Dili: Turkce
Yayınevi: Kitap Yayınevi
Kitap Adı: Konstantinopolis'in Duşuşu Yazar: Kolektif Cevirmen: Ali Ozdamar Yayınevi: Kitap Yayınevi İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Turkce Barkod: 9786051050232