Kuzey Makedonya Kultur Bakanlığının desteği, Kopru Kultur, Sanat ve Eğitim Derneği ile Turkiye Yazarlar Birliğinin (TYB) organizasyonuyla "Balkan Şiir Gecesi" etkinliği duzenlendi.
TYB İstanbul Şubesi Kızlarağası Medresesi'ndeki etkinliğe, Kuzey Makedonya'nın İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, Makedonya Turk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Genel Başkanı Husrev Emin, Kopru Kultur, Sanat ve Eğitim Derneği Başkan Vekili Mehmed Arif ve TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın yanı sıra Balkan coğrafyasından farklı milletlere mensup yazar ve şairler katıldı.
"Balkan Şiir Gecesi'ni İstanbul'da geleneksel hale getirmek istiyoruz"
Sunucu ve şair Seyhan Yakupi'nin sunuculuğunu ustlendiği etkinlikte konuşan Makedonya Turk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Genel Başkanı Husrev Emin, Balkanlar ve Turkiye arasında şiirle ve şairlerle yeni kopruler kurmayı amacladıklarını belirterek, 6 yıldır Uskup'te "Turkce Şiir Gecesi" duzenlediklerini, İstanbul'da ise ilk kez "Balkan Şiir Gecesi" yaptıklarını soyledi.
Emin, Turk edebiyatının onemli şairlerinden Yahya Kemal'in Uskup doğumlu olduğunu vurgulayarak, "Gonul coğrafyamızın başkentliğini yapmış İstanbul'a Balkanlar'dan gelerek şiirler okuyarak kaynaşmayı hedefliyoruz. Bunu İstanbul'da geleneksel hale getirmek istiyoruz. Osmanlı'dan kalan birlikteliğimizi, samimiyetimizi şiirlerle ve edebiyatla daha da geliştirmek icin boyle bir etkinlik yaptık. Kuzey Makedonya Kultur Bakanlığına ve Turkiye Yazarlar Birliğine desteklerinden oturu teşekkur ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Edebiyatın mesafeleri birleştirme rolu var"
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise dun İzmir'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara da şifa dileyerek başladığı konuşmasını, şu sozlerle surdurdu:
"Pandemi her ne kadar mesafe dese de edebiyatın mesafeleri birleştirme rolu var. Bugun bizi burada şiir birleştirdi, buluşturdu, tanıştırdı ve kaynaştırdı. İnşallah, bundan sonraki zamanlarda da ortak faaliyetlerle buluşmaya devam ederiz. Kopru Kultur, Sanat ve Eğitim Derneğini ve Kopru dergisini yıllardan beri takip ediyoruz. Gercekten Balkanlarla Turkiye arasında kopru vazifesini hakkıyla yurutuyor. Bu vesileyle emek verenlere şukranlarımı sunuyorum. Balkanlar bizim edebiyatımızda cok canlı bir şekilde işlenmiş ve işlenmeye de devam ediyor. Balkanlar edebiyatımızda Yahya Kemal'le zirveye ulaşmış ve o Balkanların adeta ruhunu nakış nakış işlemiştir. O ruhun devamını da buradaki kalem erbaplarının getireceğine inanıyorum. İnşallah gonul coğrafyası olarak gorduğumuz Balkanlarla irtibatımızı TYB olarak devam ettireceğiz."
"Balkan Şiir Gecesi" etkiliğinde, şairler Baco Nikolovski, Lira Bojku, Sadi Karademir, Sevdija Abdulova, Leyla Şerif Emin, Suada H. Aydarpasic, Mumin Ali ve Mehmet Arif şiir okudu.
Etkinlikte ayrıca, Uluslararası Balkan Universitesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Seyhan Murtezan İbrahimi, Turkce, Makedonca ve Arnavutca olarak "Balkan Edebiyatı" başlıklı bir sunum gercekleştirdi.
Yaklaşık 2 saat suren program, şiir okuyan şairlere hediye takdimi ve toplu fotoğraf cekiminin ardından sona erdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatih Turkyılmaz